Network Menu

Agneta Nilsson – Porträttet

Till överblicksidan med artiklar om porträttet >>>


Porträtt på Agneta Nilsson; Foto: Anna Gustafsson Birl

Porträtt på Agneta Nilsson
Foto: Anna Gustafsson Birl

Att få sitt porträtt accepterat av Nationalmuseum och Statens porträttsamling är en stor ära och hedersutmärkelse. På Gripsholms slott där porträtten finns till allmänt beskådande, återfinns betydelsefulla svenskar som på olika sätt har bidragit till svenskt näringsliv, utveckling och kultur.

Tack vare en mycket generös anonym donator har ett porträtt målats av Agneta Nilsson. Det gjordes av Inger Hodgson, porträttkonstnär och medlem I SWEA Los Angeles. Inger arbetade på konstverket med Agneta som levande modell i hennes hem i Manhattan beach, Kalifornien, under två år, mellan 2013 och 2014. Det är målat på canvas och har bland annat inslag av guld och silverlöv, brons och aluminium. Inger Hodgson själv föddes i Lund och är utbildad på Charles Cecil studio i Florens. Hon har arbetat bland annat i Höganäs och Malibu, Kalifornien, och en av hennes specialiteter är just porträtt.

Det var på festmiddagen på Världsmötet 2015 i Arizona som avtäckandet av porträttet av Agneta gjordes. Ackompanjerad av de omkring 200 närvarande Sweornas hyllningsrop fick en stolt Agneta se sitt porträtt i sitt första officiella sammanhang. Tack vare samtal mellan Nationalmuseum och två SWEA representanter, Margaret Sikkens Ahlquist och Christina Moliteus, har Nationalmuseum beslutat att införliva Agnetas porträtt i Statens porträttsamling. Motiveringen var:

”Agneta Nilsson är en person som är väl värd att vara representerad i Statens Porträttsamling. SWEA International är en betydelsefull organisation för Sverige i världen och världen i Sverige. Det är mycket vänligt av SWEA att erbjuda en donation av Agneta Nilssons porträtt och vi tar gärna emot gåvan.”

Porträttet kommer att hänga på Gripsholm från och med sommaren 2016.

Agneta Nilsson och konstnären Inger Hodgson framför porträttet under VM2015; Foto: Li Ansefelt

Agneta Nilsson och konstnären Inger Hodgson framför porträttet under VM2015
Foto: Li Ansefelt