Network Menu

Agnetas porträtt till Nationalmuseum

Till överblicksidan med artiklar om porträttet >>>


Den 8 juni 2016 skrevs ännu ett stycke SWEA-historia i Stockholm.

I samband med SWEA Stockholms 30-årsjubileum på Wärdshuset Ulla Winbladh överlämnades porträttet av Agneta Nilsson till Nationalmuseum och Statens Porträttsamlingar.

Oljeporträttet av vår grundare Agneta Nilsson målades ”live” i Manhattan Beach under två års tid av konstnärinnan Inger Hodgson. Det är målat på linneduk med inlägg av bladguld, bladsilver, brons och aluminium.

Kanske har många av er redan sett porträttet som ju avtäcktes inför Sweorna under Världsmötet i Arizona 2015. Inger har fångat Agneta med penseldragen och återgett den fantastiska personlighet hon är.

Det tyckte också Nationalmuseums intendenter som blivit tillfrågade om man ville ta emot porträttet som donation till Statens porträttsamling. Det ville man gärna!

”Nationalmuseum tar gärna emot den av SWEA erbjudna donationen av Agneta Nilssons porträtt. Agneta Nilsson är en person som är väl värd att vara representerad i Statens porträttsamling. SWEA International är en betydelsefull organisation för Sverige i världen och världen i Sverige.”

Mottagandet av porträttet motsvarar ännu ett officiellt erkännande av Agneta Nilsson som spridare av svensk kultur, svenska språket och svenska traditioner genom grundandet av SWEA.

Andra hedersbetygelser som Agneta tilldelats under åren är: Kungamedaljen (1982,1997), Sven A. Eliason Award (1989), Årets Svensk i Världen av föreningen Svenskar i Världen (1995), The Great Swedish Heritage Award av Swedish Council of America (2005), Årets Svensk-Amerikan av Vasaorden av Amerika (2006) och Ellis Island Medal of Honor (2009).

Kvällen var lite kylig men vacker som bara en försommarkväll i vår huvudstad kan vara. Gästerna hade anlänt med båt till Kungliga Djurgården och samlats i Wärdshusets lummiga trädgård. Britta Hesse, ordförande i SWEA Stockholm, hälsade alla gäster välkomna och lämnade över ordet till konstnärinnan Inger Hodgson. Inger kommer ursprungligen från Lund men bor i USA sedan många år och är utbildad bl.a. i Florens. Inger berättade om hur det hela började och hur berikande det hade varit att måla Agnetas porträtt.

Nu inleddes den officiella ceremonin genom att Christina Hallmert, internationell ordförande i SWEA International, högtidligt överlämnade porträttet till Nationalmuseums Docent Magnus Olausson, chef för avdelningen Samlingar och forskning, samt Intendent Eva-Lena Karlsson med önskan om att porträttet skulle vara till inspiraton för sina betraktare och till minne för framtida generationer.

Docent Magnus Olausson tackade å Nationalmuseums vägnar för det intressanta porträttet och försäkrade att det kommer att placeras på Gripsholms slott där Statens porträttsamling finns.

Gripsholm är ett kungligt slott i Mariefred vid Mälarens strand som disponeras av H.M Konungen och då och då besöks av Kungafamiljen privat och vid officiella tillställningar.

Samlingen omfattar över 5000 målningar, teckningar, akvareller, fotografier och skulpturer och Agneta Nilssons porträtt kommer där att ha sällskap av andra stora personligheter och kungligheter som alla haft en plats i Sveriges kulturliv.

Vi Sweor som tack vare Agnetas initiativ för över 37 år sedan vet hur mycket SWEA betytt och betyder än i dag för svensktalande kvinnor över hela världen, kände oss extra stolta denna afton och gratulerar vår grundare till denna unika utmärkelse.

Christina Hallmert, Agneta Nilsson, Inger Hodgson, och Magnus Olausson; Foto: Frida Fridh

Christina Hallmert, Agneta Nilsson, Inger Hodgson, och Magnus Olausson
Foto: Frida Fridh

Christina Hallmert och Magnus Olausson vid överlämning av porträttet; Foto: Privat

Christina Hallmert och Magnus Olausson vid överlämning av porträttet; Foto: Privat

Efter överlämning av porträttet; Foto: Privat

Efter överlämning av porträttet; Foto: Privat

Samlade publiken; Foto: Privat

Samlade publiken; Foto: Privat