Network Menu

Strandliv med tragisk final

En liten sjö i Sverige; Foto: Christina Hallmert Inlagd: 31 augusti 2016]
Foto: Christina Hallmert

I norra Europa har skolorna börjat och sommaren går mot sitt slut. SWEA International har precis haft sitt första styrelsemöte och aktiviteter drar i gång lite här och var ute i våra avdelningar.

Här i Rom råder fortfarande högsommar och jag har precis packat upp resväskorna efter en lång, skön semester. Och den har varit precis som semestrar ska vara. Stilla veckor i Sverige med min svenska familj har avlösts av kaotiskt italienskt familjeliv vid havet. Där är hela släkten med och pratar i munnen på varandra. Alla vet bäst och därmed basta.

Under parasollen på stranden umgås vi med andra föräldrar som vi känt i alla år och kommenterar barn som vuxit, äldre som gått bort, skönhetsoperationer, skilsmässor, inbrott och annat väsentligt som hänt sedan vi sågs förra året. Vänskapen på stranden är behaglig och okomplicerad och vi pratar och badar om vartannat ända tills solen börjar gå ner och badvakten hoppas att vi ska gå hem. Trots det avslutar vi ofta med en aperitif i solnedgången och kanske ett kvällsdopp. Kan det bli härligare?

Stranden i Italien; Foto: Christina HallmertFör italienarna är strandlivet heligt. Barn och äldre ordineras att vara på stranden tidig morgon och kväll för då är jodet från havet som mest koncentrerat. Man är övertygad om att det är sunt och nyttigt att sola och bada – och vem håller inte med om det? Men vissa blir nervösa av för mycket jod och sover inte på nätterna, då anses det skadligt och vederbörande packar ihop och åker hem till stan, ofta inte utan en viss dramatik. Som i en film av Scola eller Fellini …

Denna sommar avslutades dock med en fruktansvärd jordbävning som krävde nästan 300 människors liv i mellersta Italien. Mer än någonsin känner vi oss små och obetydliga inför jordens makter. Många romare har för vana att semestra i områdena kring jordbävningens centrum och det värmde att få SWEA Roms omsorgsfulla e-postutskick i försäkran om att alla medlemmar med familjer var OK.

Liknande meddelanden i vår Facebook-grupp SWEA Världen, både vid detta tillfälle och vid tidigare katastrofer eller terrorattacker, påminner om vår världsvida vänskap som finns där ute och bryr sig om när det som mest behövs.

Christina