Network Menu

Nationalmuseum finding aid för Agnetas porträtt

Till överblicksidan med artiklar om porträttet >>>


Ett brev till Agneta Nilsson från Eva-Lena Karlsson, intendent på National Museum, om porträttets framtid.


Kära Agneta!

Tack för ditt vänliga brev.

Det gläder mig att du tillsammans med flera Sweor hade en angenäm dag på Gripsholm i somras. Gripsholm och Mariefred en vacker sommardag är alltid en trevlig upplevelse.

finding-aid-agneta-portratt

Finding aid för Agnetas porträtt på Nationalmuseum

Igår avtäcktes ett nytt porträtt av Kronprinsessan Victoria på Gripsholms slott. Det är ett officiellt porträtt med anledning av att Kronprinsessan i år har fyllt 40 år. För att betona att hon är en ”Kronprinsessa i tiden” ska detta inte hängas tillsammans med de övriga kungliga porträtten, utan i galleriet för 1900-tal och samtid. Magnus Olausson har givit mig anvisningar på vilka justeringar som ska göras för att Kronprinsessans bild ska få plats bland övriga samtida porträtt. För att bereda plats för Kronprinsessan måste tyvärr några andra verk flyttas undan, beklagligtvis är ditt porträtt ett av dessa. Det är beklagligt att väggutrymmet inte räcker till för allt vi vill visa, men att flyttas för att bereda plats åt vår Kronprinsessa är en ärofull uppoffring.

Ditt av Inger Hodgson målade porträtt finns alltid tillgängligt för alla på Nationalmusei hemsida. Nedan finns en länk till just din post i Nationalmusei samlingsdatabas.

http://collection.nationalmuseum.se/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=collection&objectId=183301&viewType=detailView

Med vänliga hälsningar

Eva-Lena Karlsson
Intendent/Curator
Samlingarna med Statens Porträttsamling/Collections and Swedish National Portrait Gallery
Nationalmuseum
www.nationalmuseum.se