Network Menu

Donationer som ger ringar på vattnet

Donationer som ger ringar på vattnet

SWEA Japan: Stora donationer från en liten avdelning

Text: Katarina Silfverskiöld

SWEA Japans årliga donationer är ett bra exempel på hur en donation ger ringar på vattnet och stor PR-effekt både till SWEA och Sverige, långt utanför den lilla kretsen kring mottagaren av donationen.

För att få in pengar till sina donationer arrangerar SWEA Japan varje år, sedan många år tillbaka, en julbasar på Sveriges Ambassad i Tokyo. Donationerna består främst av olika svensktillverkade möbler, leksaker, garn, stickor, stickböcker, svenska böcker, luftrenare, utrustning till lekplatser m.m., som framförallt går till barnhem i distrikt i norra Japan, det värst drabbade området efter trippelkatastrofen 2011 (jordbävning, tsunamin och Fukushima kärnreaktorer).

Som exempel, 2016 gav julbasaren US$ 32.000 i vinst, varav ca US$ 27.500 skänktes som donationer under 2017 till Ikueisha Orphanage och US$ 4.500 till Svenska skolan i Tokyo.

Så hur lyckades SWEA Japan med dessa fantastiska donationer? Hur gick det till? Här är tre strategier som medverkat till succén:

Strategi #1 – Företagsponsorer

Inför julbasaren kontaktas många företag med förfrågan om att vara sponsorer. SWEA Japan brukar ha fler än 30 företag/sponsorer som är villigt inställda till att bidra när kontaktpersonen berättar om vilka donationsprojekt SWEA utför. T.ex. ställer Sveriges Ambassad, IKEA, SAAB International, Thule, Volvo Cars Japan, Brio, Baby Björn plus många andra upp och skänker pengar eller fina saker till lotteriet. (Se affischen med alla sponsorer för 2017 längst ner på sidan.)

SWEA Japan bjuder också in svenska restauranger, som är verksamma i Tokyo, till ett matstånd där det serveras svenska läckerheter. Svenska företag som sponsrar basaren erbjuds en monter för att visa upp sig under julbasaren.

Strategi #2 – Kommunikation

SWEA Japan sprider evenemanget genom sociala medier, inbjudan till sponsorer, affischer på internationella skolor och PR genom kontakter. Redan i samband med inbjudan till basaren informerar de också om SWEA Japans donationer. De olika digital kanaler åstadkommer följande resultat:

  • Facebook Event — 8.900 personer engagerade
  • Facebook Julbasarflyer — 6.400 views
  • SWEA Japan websida — 6.000 besökare under julbasarsmånader (vanligen 200-500/mån)
  • Externa sociala medier som själva lägger ut inbjudan — TimeOut Tokyo, Savvy Tokyo, Tokyo Weekender, Best Living

Strategi #3 – En äkta svenska julbasar

2015 var det över 3.000 besökare på julbasaren, men därefter har de försökt hålla ned antal besökaren för att få en gemytligare atmosfär. De senaste åren har de haft mellan 1500 – 2500 besökare varje år, ca 95% är japaner och resten svenskar och andra skandinaver. Men japaner har för vana att köa till mycket och tar det med ro, trots långa köer.

Japaner tycker det är roligt och spännande att gå till en ambassad i Tokyo och se hur det ser ut, höra ambassadören hålla tal, uppleva luciatåget bestående av elever från Svenska Skolan i Tokyo och se ett japanskt folkdanslag dansa svenska folkdanser iklädda svenska folkdräkter.

SWEA Japan säljer hembakade lussekatter, mjuk pepparkaka, kanelbullar, kakor etc. och det svenska bullbaket gör varje år en enorm succé. Svenska restauranger i Tokyo säljer svensk mat som jultallrikar, köttbullar, laxsmörgåsar etc. Sweor säljer svenskt hantverk i form av framförallt juldekorationer och har matstånd där de säljer IKEAs varmkorv, glögg, fika med kaffe och bakelser. De har också haft tombola där besökande kan köpa en lott och vinna svenska produkter, t ex ryggsäckar, hudkräm, brio leksaker, handdukar osv.

SWEA Japans donationsgrupp har dessutom en presentation i auditoriet med många bilder och fina tackbrev och utmärkelser från olika delar av Tohoku området, för att visa besökarna vad överskottet från basaren går till.

Leder donationerna till något mer, blir det ytterligare ringar på vattnet av dem?

Svensk kultur och traditioner

Donationerna från SWEA Japan är i sig enorma, de har t.ex. donerat köksutrustning och sängar, madrasser, skåp, mattor, lakan, leksaker från IKEA samt utrustning till lekplatser från Hags Aneby och Nyby i Gnosjö. Personal från IKEA hjälper dessutom till med montering av alla möbler.

Men donationsarbetet har lett till mycket mer än så. SWEA Japan har genom täta kontakter med flera barnhem lyckats sprida svensk kultur och traditioner på många sätt, några exempel:

  • Lekdagar för barnen tillsammans med Sweor och dess familjer. De har det senaste halvåret rest 2 gånger till Iwaki city för att leka svenska lekar, grilla korv och fika tillsammans. En mycket populär aktivitet hos båda parter.
  • Gymnasieelever från barnhemmen kommer tillsammans med föreståndaren till Tokyo under en dag för att hjälpa SWEA Japan att baka lussekatter inför den årliga julbasaren.
  • Ett stort intresse och engagemang från barnhemspersonal har hjälpt dem att väcka nyfikenhet om Sverige till barnen. Alla studiebesök SWEA Japan har varit på i regionen Tohoku (där de har koncentrerat sina donationer från 2011) visar att barn så väl som vuxna är intresserade av och har tagit reda på saker om Sverige.
  • Den japanska regeringen väljer ut ett fåtal barnhem per år och erbjuder ett par äldre studenter göra en resa någonstans under sommarlovet. Iwaki barnhem fick tillfälle att låta 4 elever i 16-årsåldern och 2 vuxna i personalen från barnhemmet, åka till utomlands och önskemålet var otvetydigt Sverige. Genom donationer till detta barnhem hade de hört talas om SWEA och Sverige och en nyfikenhet väcktes inom dem att lära känna Sverige mer. Under en veckas resa till Stockholm blev de inbjudna till f.d. Japan-Sweors hem, gick på luncher och fika och turistade i huvudstaden. För barnhemsbarnen var hembesöken en alldeles ny erfarenhet. Väl hemkomna var motivationen stor hos många elever att lära sig mer för att i framtiden bl.a. kunna åka tillbaka och besöka Sverige igen.

Japansk tacksamhet och Mediauppmärksamhet

I Japan får Sverige och SWEA stor positiv uppmärksamhet — japaner visar otroligt stor tacksamhet för allt som har gjorts och görs för behövande med koncentration på framförallt barn men också kvinnor. De skickar tackbrev och förbereder mycket om Sweor kommer och besöker dem. Det har varit lokala tidningar som har fotograferat och intervjuat dem, de blir mottagna av borgmästare i vissa städer, får inramade tackutmärkelser mm. Sverige blir uppmärksammat offentligt bl.a. i lokalmedia, Sweor har fått demonstrera folkdans med folkdräkt på i lokal tv och diskutera kultur i möten med stadens styrelse.

2016 ville t.o.m. NHK TV (Nippon Hoso Kyokai, ett japansk statligt ägt TV-bolag, verksamt inom radio, TV och nya sociala medier) komma och göra ett reportage om basaren men SWEA Japan tackade nej. Visst är en sändning i TV en fin reklam för Sverige men eftersom de också hade brottats med otroligt långa köer för att komma in på ambassaden under julbasaren tidigare år såg de denna sändning som “för mycket” PR för eventet.

Listan över positiva effekter av SWEA Japans donationer ger kan göras längre, mycket längre. Förhoppningsvis kan den inspirera till nya spännande infallsvinklar på det egna donationsarbetet ute i avdelningarna. Som sprider ringar i andra vatten, och goodwill om SWEA och Sverige i medier runt i världen.

Och för er som undrat, SWEA Japan har 35 st medlemmar 2018!

Tono donation recipient visit, 2013

Tono donation besök, 2013

SWEA donationer i Iwaki, 2015

SWEA donationer i Iwaki, 2015

Artikel: SWEA Donations, 2015, Iwaki tidning

Artikel: SWEA Donations, 2015, Iwaki tidning

Tono donation recipient visit, 2013

Tono donationsbesök, 2013

Tono donation recipient visit, 2013

Tono donationsbesök, 2013

SWEA Japans Julbasar på Svenska Ambassaden i Tokyo; Foto: Monica Alm

Försäljare under SWEA Japans Julbasar

Luciatåget under SWEA Japans julmarknad, 2014

Luciatåget under SWEA Japans julmarknad, 2014

SWEA Japans Julbasar på Svenska Ambassaden i Tokyo; Foto: Charlotte AL

Folkdans under SWEA Japans Julbasar

Ett blidgalleri: SWEA Japans julmarknad

SWEA Japan Sponsorskylt 2017

SWEA Japan Sponsorskylt 2017