Network Menu

Agnetas julbrev 2020

Hej alla kära Sweor,

Denna gång skriver jag ett julbrev, förra året blev det ett nyårsbrev, då jag inte hann med i julrushen. Jag läste just igenom mitt förra brev, så att jag inte upprepar mig för mycket!! Men det är väl ingen risk, för min tillbakablick på 2020 liknar inte på något sätt den från 2019. Då var det med stor glädje jag tänkte tillbaka på året som gått, så mycket roligt och trevligt i SWEA, som bl.a. fyllde 40 år och som vi firade på så många härliga sätt. Tur att det inte var i år!

Det roligaste som hände i mitt SWEA-liv under 2020 var att SWEA Los Angeles bjöd in till ett stort te-kalas på min 80-årsdag den 5:e mars (fast det blev den 7:e mars). Bland de 50-tal glada Sweorna, de flesta från SWEA Los Angeles, var både Suzanne Southard (splitter ny SWEA Intl. ordförande), Pia Wennerth (vår just avgående SWEA Intl. vice ordförande) och Tina O’Malley (från SWEA Chicago). (Tina, tillsammans med Christina Moliteus, organiserade den fantastiska “tidslinjen” för SWEA. Tidslinjen sträcker sig ända sedan första början i Los Angeles 1979 fram till SWEAs 40-årsjubileum. Man hittar och kan bläddra i den fina tidslinjen här: swea.org/sweas-tidslinje.)

Alla dessa tre, Suzanne, Pia och Tina gjorde sig besväret och tog tiden att hylla mig! (Se swea.org/2020/tack-agneta-80ar/). Vi var alla jätteglada att träffas och vi hade bara lite till kvinns hört om Covid19, men visste knappt vad det var, mer än att man skulle hålla avstånd och det gjorde vi den dagen. Såhär i efterhand är jag ännu gladare att jag fick fira min stora dag tillsammans med så många Sweor!

Vad som har hänt inom SWEA-land är dock helt otroligt fint tycker jag. Det började för min del med att jag kunde följa med via Zoom på den virtuella sammankomsten i augusti där SWEA International delade ut sina tre stora stipendier på vardera US$ 10 000 samt ÅSK-utnämningen. Jag tyckte att alla de som organiserat gjorde en otroligt fin sammankomst via Zoom, ja, nästan att man kunde njuta ännu bättre av alla stipendiater och ÅSK på detta sätt. De fick mer tid var och en och man kunde komma i kontakt med dem alla på ett bättre sätt, tyckte jag.

Agneta-jul2020-1
Dessutom händer det ju så mycket spännande på Zoom på alla plan inom SWEA. På hemsidan swealand.swea.org kan man lätt följa alla webbinarier som erbjuds av SWEA International och många avdelningar bjuder dessutom in oss på sina online-föreläsningar.

Nyligen blev jag intervjuad av Maria Jacky och Anna Bril i den nya och fantastiska SWEA-podden. De är båda två duktiga och proffsiga intervjuare och sköter podden och hittar alla dessa intressanta kvinnor som de intervjuar. Jag tror faktiskt att vi kan ha fått fler medlemmar via både Zoom-föreläsningar och SWEA-podden på detta sätt, så jag hoppas att det fortsätter.

Jag frågade nyligen om jag kunde komma med på en online-föreläsning med SWEA Stockholm och det var jätteroligt att se många nya ansikten som man lätt fick kontakt med och som berättade mer om sig själva än jag hört på länge. Jag uppmuntrar er verkligen alla att gå in på olika Zoom-möten som ofta annonseras i vår slutna Facebook-grupp SWEA Världen och var inte rädda för att ni inte klarar det — det är faktiskt något av det lättaste som jag gjort på länge och jag är verkligen inte någon duktig tekniker när det kommer till datorer!

Ja, vad har jag annars gjort? Det är nästan lättare att berätta vad jag inte gjort…. Jag kunde tyvärr inte flyga till Sverige och mitt älskade Kivik denna sommar, första gången på 58 år sedan jag lämnade Sverige. Men även det går, och de tre månaderna när jag brukar njuta av svensk sommar, gick som i ett nafs, fråga mig inte med vad….. Jag lärde känna flera trevliga “residents” här på University Village där jag bor, så dagarna gick fort. Detta ställe har varit fantastiskt på att ta hand om oss alla femhundra “gamla” som bor här, och vi har inte haft ett enda Corona-fall, varken bland oss eller bland alla som arbetar här, och det tycker jag är enormt skönt att veta. Vi lever faktiskt i en liten härlig oas, med prunkande träd, rosor och andra blommor så långt ögat kan se. Mina morgnar är fulla av hälsosamt innehåll. Jag är ute och går mellan halv 8 och halv 9, därefter direkt hem och byter till baddräkt och simmar en timma i en alldeles ljummen pool och oftast har jag poolen för mig själv. Därefter går jag hem och sätter på vår intern-TV där en av vår tre duktiga hälso-killar håller gympa-lektion och jag är förvånad att man kan göra så mycket olika sorters övningar sittandes i en stol!

Agneta-jul2020-3
Numer får vi som har en liten trädgård ha två eller tre personer över på lunch eller middag och det sätter vi stort värde på. Jag kan använda min bil för att besöka läkare, bank och även för att köpa mat som jag längtar efter. För övrigt kommer de ofta hem med en påse mat, som jag beställt från Klubbhuset här då restaurangen är nedstängd ännu ett tag.

Självklart saknar jag att kunna röra mig så mycket som jag vill och att åka till stan och gå på lunch med vännerna, men eftersom vi återigen här i USA har en otrolig massa Covid19-fall, så verkar det inte nödvändigt att absolut röra på sig, det finns ju så mycket man kan göra hemma!

Ja, vi sitter faktiskt alla mer eller mindre i samma båt, varän vi befinner oss i världen, och vi har ju varandra på Zoom och Facetime-telefon men självklart är det tråkigt att inte kunna mötas i verkligheten.

Mina samtal till Sverige och andra platser i Europa har aldrig varit så täta som under 2020 och det har varit härligt att få mer daglig kontakt med så många gamla vänner. Jag känner mig lyckligt lottad att ha många fina vänner som ännu kommer ihåg mig och vi har många intressanta samtal. Det verkar som om denna Corona-epidemi har fått oss att tänka efter mer och kanske rent av tänka i djupare banor om hur tacksamma vi är, då så många runt omkring oss varken mår eller har det bra.

Nu vill jag önska alla Sweor en God Jul och ett Gott Nytt År och HOPPAS att 2021 ska bli ett av de bästa åren någonsin!

En stor kram från
Agneta