Network Menu

SWEA-podden: Katrine Marçal

Välkommen till SWEA-podden — livet som svensk utomlands!

Katrine Marçal, journalist och författare

Träffa Katrine Marçal, journalist på Dagens Nyheter och författare som förra året utkom med boken “Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satt käppar i hjulet”, där hon undersöker hur historie-beskrivningen gömt undan kvinnors uppfinningar.

I detta avsnitt träffar vi Katrine och samtalar om livet i den lilla engelska byn nordost om London där hon bor sedan nio år tillbaka med sin man och tre barn. Uppväxten i Lund med föräldrar från Polen, vi pratar om livet på landet i England, skillnader mellan det svenska och brittiska samhället, jämställdhet, men också hennes bästa resetips i England.

Visste du förresten att rullatorn uppfanns av en kvinna, men att vi samtidigt åkte till månen innan någon kom på att resväskor behövde hjul? Katrine berättar om sin senaste bok som redan finns översatt till flera olika språk.

“Jag ville lyfta fram andra berättelser från teknik och innovations-historien. Det är viktigt att inkludera kvinnor i den berättelsen. Det ger oss en annan syn på oss själva och öppnar många möjligheter för framtiden.”

Prenumerera på Katrines nyhetsbrev: wealthofwomen.substack.com/

Katrines artiklar på DN: dn.se/av/katrine-marcal/

Katrines bok, Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet 

Följ Katrine

Katrine Marçal, © 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Katrine Marçal
© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Bok omslag: Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satt käppar i hjulet

Lyssna på fler spännande kvinnor i SWEA-podden! >>

Citat från SWEA-podden: Katrine Marçal

”Jag ville lyfta fram andra erättelser från teknink och innovationshistorie. Det är viktigt att inkludera kvinnor i den berättelsen. Det ger oss en annan syn på oss själva och öppnar många möjligheter för framtiden.”

Citat från SWEA-podden: Katrine Marçal

”Jag har kommit att uppskatta att det i Sverige fins en konstruktivitet, en förmåga att samarbeta med meningsmotstånare och hålla sig till sakfrågor. Så är det inte i Storbritanien.”