Network Menu

SWEA-podden: Monika Ekström

Välkommen till SWEA-podden — livet som svensk utomlands!

Monika hjälper Grekland med flyktingarna

Visst kommer du ihåg våren 2020, de där bilderna från ett överfullt flyktingläger på ön Lesvos i Grekland? Ett flyktingläger brann till och med ner under hösten 2020 och det är och har varit en mycket svår situation för alla de flyende som kommit till Grekland.

Monika Ekström är Policy Officer för EU-kommissionen i Aten och arbetar med flyktingfrågor. Monikas och EU-kommissionens närvaro i Grekland syftar just till att underlätta och förbättra flyktingmottagandet. Innan Monika flyttade till Aten, arbetade hon som jurist på EU-kommissionen i Bryssel med konkurrensfrågor.

Men hur är det att leva och bo i Aten som svensk? Monika berättar att SWEA och de svenska kvinnorna som hon mött där har betytt mycket för henne som förebilder sedan hon flyttade dit 2008. Hon bor numer norr om Aten tillsammans med sin grekiska man, Vlassis och sin sjuåriga dotter.

Vad är skillnaderna mellan att leva i Grekland och Sverige? Monikas man tycker att Sverige är ett fantastiskt och välorganiserat land för medborgarna men vad tycker Monika om Grekland? Lyssna på avsnittet i SWEA-podden så får du svaret.

Hitta SWEA Athens

EU-komissionen

Visit Greece : visitgreece.gr/

Visit Greece, Athens: visitgreece.gr/mainland/attica/athens/

Monika Ekström

Monika Ekström
Monika Ekström

Citat från SWEA-podden: Monika Ekström

”Jag tror många känner som jag att SWEA är en fast punkt, en trygghet. Man kan koppla av lite från det grekiska.”

Lyssna på avsnittet med Monika Ekström!

Citat från SWEA-podden: Monika Ekström

”Vad kan vi lära oss av Grekland? De är väldigt flexibla, de anpassar sig bra till krissituationer. De reagerar snabbt och rationellt när det gäller.”

Lyssna på avsnittet med Monika Ekström!