Network Menu

SWEA-podden: Åsa Ekström

Välkommen till SWEA-podden — livet som svensk utomlands!

Åsa Ekström — manga-tecknare i Tokyo

Känner du till manga? Och anime? Manga betyder ungefär “fria bilder” på japanska och är tecknade serier från Japan. Anime är tecknad film i samma stil.

Åsa Ekström blev jätte-fascinerad av anime-serien “Sailor Moon” med kvinnliga hjältinnor som räddar världen, som visades på TV4 under 90-talet när Åsa var 13 år och bodde med mamma och pappa i Täby, norr om Stockholm.

Hon började teckna serier på egen hand och efter avslutad utbildning på Serieskolan i Malmö ville Åsa ändå vidare till Japan, som hade fångat hennes hjärta och intresse.

Nu driver hon eget företag och är känd manga-tecknare i Tokyo och specialiserar sig på alla de kulturkrockar som utlänningar ofta ställs inför. Manga-serier är enormt populärt i Japan och den japanska manga-försäljningen omsätter årligen ca 50* miljarder kronor, vilket är 130** gånger så mycket som hela den svenska bokbranschen omsätter per år. [Källor: *Sales value of comics in Japan in 2020, by format, Statista, **Så gick bokförsäljningen 2020, Svensk Bokhandel]

Hur tar man sig in i det japanska samhället? Hur får man jobb? Är det ens möjligt?

Jovisst, säger Åsa, men lyssna inte så mycket på andra och kämpa på med japanskan och skaffa gärna en japansk utbildning. Hon arbetar långa timmar och tätt ihop med sin redaktör som kontinuerligt ger feedback.

Vi samtalar om många spännande ämnen, som kvinnors situation — visste du att de allra flesta japanska kvinnor som föder barn inte använder någon smärtlindring? Skolsystemet i Japan är erkänt hårt och pressen att studera extra startar redan i unga år. Vad tycker Åsa om det nu när hon nyligen blivit mamma?

Och hur funkar det att dejta i Japan när man inte riktigt vågar säga vad man tycker och absolut inte får säga nej?

Åsa berättar också om de många likheter mellan svenskar och japaner. Och till sist får vi tips på platser att besöka både i och utanför Tokyo.

Följ Åsa på hennes engelska Instagram:

Åsas övriga medier är på japanska:

Åsas två böcker om livet i Japan i Manga-form; finns att köpa i Sverige på svenska:

Böckerna finns att köpa t.ex., från Adlibris: Mitt liv i Japan 1 och Mitt liv i Japan 2

SWEA Japan: japan.swea.org/

tempel-i-Kamakur2

Åsa på ett tempel i staden Kamakura

Åsa Ekström provar på att meditera i ett vattenfall

Åsa provar på att meditera i ett vattenfall

tempel-i-Kamakur1

Åsa Ekström: På ett tempel i staden Kamakura känt för sina hortensior. Att njuta av dom olika årstidernas blommor gör man inte bara under körsbärsblomningen, utan varje säsong har sin höjdpunkt. Hortensior kan man se i Juni-Juli, under regnsäsongen.