Eva Olofsson (BaanChivitMai)

Årets Svenska Kvinna 2002

Budapest lördagen den 13 april 2002

Eva Olofsson, ÅSK 2002Årets Svenska Kvinna 2002 räddar thailändska barn från prostitution och ger dem en chans till ett värdigt liv.

SWEA har vid sitt internationella styrelsemöte idag i Budapest tilldelat Eva Olofsson utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2002. Utmärkelsen Årets Svenska Kvinna ges av föreningen SWEA, Swedish Women’s Educational Association.

Eva Olofsson har valts till Årets Svenska Kvinna för sitt mångåriga arbete med att förbättra tillvaron för de mest utsatta barnen i norra Thailand. Som missionär och sjuksköterska har Eva i många år varit verksam inom arbete med barn i Bangkoks slumområden. 1992 startade hon projektet BaanChivitMai (”hem med nytt liv”). Det har räddat många thailändska tonårsflickor från att bli en handelsvara. Inom projektet bedrivs även aidsarbete, och ett hem för aidssjuka barn står nu färdigt. Genom tillverkning och försäljning av tygblommor och papper får tonårsflickor en första erfarenhet av och förbereds för ett yrkesliv.

Eva Olofssons kunskap och starka, aldrig sviktande tro har medfört att många flickor räddats undan Bangkoks bordeller.

Eva kommer att motta sin utmärkelse vid SWEAs årliga Sverigemiddag, som i år hålls i Båstad den 8 augusti. Bland tidigare mottagare märks Drottning Silvia och arkitekten Maria Nyström Reuterswärd.


 

Dela