Filippa Knutsson

Årets Svenska Kvinna 2012

Modeentreprenör utnämnd till Årets Svenska Kvinna 2012

Filippa Knutsson sätter det svenska klädmodet på världskartan

Filippa KnutssonKlassiskt, stilrent och bra kvalitet. Filippa Knutsson, som bidragit till att sätta Sverige på modekartan, är 2012 års mottagare av SWEA Internationals hedersbetygelse Årets Svenska Kvinna.

– Jag kände till SWEA, men inte det här priset. Det är ett erkännande och jätteroligt, jag blir stolt, säger Filippa Knutsson om utmärkelsen.

Det har gått 19 år sedan hon grundade Filippa K tillsammans med dåvarande maken Patrik Kihlborg och designern Karin Segerblom. Det som började som ett samtal kring middagsbordet, är i dag ett företag med en omsättning på drygt 500 miljoner kronor – och ett signum för svensk modedesign.

Filippa K-kläderna finns numera i 20 länder och de egenägda butikerna uppgår till 48. De främsta marknaderna är Norden, Holland, Belgien och Tyskland. Medan verksamheten vuxit, har företagets grundtanke bestått: att göra enkla, stilrena kläder med bra passform.

Filippa Knutsson har under åren varit kreativ chef för Filippa K. I november 2011 lämnade hon den dagliga verksamheten i företaget, men sitter kvar som delägare och styrelseledamot.

Filippa Knutsson har tidigare fått en rad utmärkelser, bland annat Damernas Världs designpris Guldknappen (1997), Gunilla Ahréns Förebildspris (2008) och Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj (2010).

Hon kommer att ta emot ÅSK-utmärkelsen den 6 oktober vid SWEA-regionen MEMAs (Mellersta Europa, Mellanöstern och Afrikas) regionmöte i Paris.

Juryns motivering

Filippa Knutsson får utmärkelsen för sitt framstående entreprenörskap som bidragit till svensk klädindustris utveckling, spritt goodwill för svensk design och företagsamhet både i Sverige och utomlands.

 

Dela