BEHÖRIGHET I SVENSKA artikelserie del 2
Emma och Sofie Guitink bor i Eindhoven i Nederländerna och läser båda in behörighet i svenska på Hermods.
-Vi började i somras och det går rätt bra, säger Emma, 15 år.
-Fast ibland är det svårt att hinna göra alla uppgifterna på Hermods, vid sidan om den vanliga skolan, säger Sofie, 17 år som kommer ta studenten nästa år. Hon lägger ned 2-3 timmar i veckan på kursen som heter ”Svenska som andraspråk”. Undervisningen är webbaserad och leds av en behörig lärare.
Kursen är något lättare än den som bara heter Svenska 1,2,3.
-Ämnet syftar till att ge eleven samma kommunikativa färdigheter som Svenska 1, 2 och 3 – men den utgår ifrån- och bejakar, andraspråksperspektivet, snarare än betrakta det som en olycklig omständighet att man har annat modersmål än ”ärans och hjältarnas språk”, som Tegnér uttryckte det, säger Dan Larsson som är biträdande rektor på Hermods.
Svenska 1,2,3 främst är till för elever som har gått i skolan i Sverige och sedan flyttat utomlands. Kursen ligger på samma nivå som ordinarie svensk gymnasiesvenska, med mycket litteratur och uppsatser.
Svenska som andraspråk är betydligt lättare, men ger även den behörighet i svenska till universitet och högskolestudier i Sverige. Den är egentligen menad som en påbyggnadskurs för elever som har läst SFI, Svenska för invandrare.
-Men jag tycker det är ett bra alternativ för ungdomar som är födda utomlands och har en svensk förälder, säger Dan Larsson.
Trots att Sofie och Emma inte pratar så mycket svenska hemma längre, så är deras svenska flytande, med en tydlig skånsk dialekt.
-Men när de var små pratade jag svenska med dem, säger mamma Pernilla Guitink.
-Sen åker vi till mormor och morfar i Dalby utanför Lund varenda jul och sommar också, berättar Emma.
Sofie och Emma går på ett International Baccalaureate-program, vilket gör det lättare för dem att få sina betyg erkända av svenska myndigheter. Sofie säger att hon skulle vilja läsa medicin i Lund. Emma har inte riktigt bestämt sig för vad hon vill göra.
-Men jag vill kunna studera i Sverige, om jag vill. Det därför jag läser in svenskan, säger Emma
Av Petra Socolovsky