SWEA Skriver – Författarträff med Helen Lundström Erwin

Helen Lundström Erwin

Eventet ägde rum den 21 februari, 2024

Länken till inspelningen har skickats ut till alla anmälda deltagare 

  • Kom med på ett Live event med SWEA Skriver där ni får träffa Sweaförfattarinnan från SWEA New York, Helen Lundström Erwin. Hon har tidigare skrivit Sour Milk in Sheep’s wool, James Journey och barnboken Officer Helga Hedgehog Meets the New Neighbors. Helens böcker för vuxna är historiska, skönlitterära böcker och utspelar sig under avgörande tider i historien.
  • Helen fick Swea New Yorks Mona Johnson-stipendium 2021 för att skriva The Lure of Water and Wood och för att skapa Virtual-Reality-världen The Foremothers Cafe, som inspirerades av hennes roman Sour Milk in Sheep’s Wool om svenska kvinnors rösträtts- och preventivmedelskamp.
  • The Lure of Water and Wood har just kommit ut och är hennes första historiska fantasiroman. Boken är inspirerad av trolldomsrättegångarna i Sverige under 1600- och 1700-talen, när de som sades ha umgåtts med Näcken och Skogsrået åtalades för trolldom. Det är en viktig, men ofta glömd del av svensk historia som visar en mörkare sida av våra Näcken- och Skogsrå-legender.
  • The Lure of Water and Wood är skriven i Näckens och Skogsråets egna röster. Vi får följa dem under 200 år av Sveriges historia. Det är inte alltid lätt; Näcken, en känslig musiker, döljer sitt sanna jag och låtsas vara människa. Det går sådär – han kan inte hålla sig borta från strömmarna. Trots att han försöker att inte dränka folk, kan han inte låta bli. Skogsrået klarar sig bättre; hon njuter av sitt liv i skogen och av männen hon har sex med, även om hon då och då också låtsas vara människa. För människorna som stöter på Näcken och Skogsrået är det ofta värre. De som överlever, sätts i fängelse och förhörs i Göta hovrätt.
  • Värd: Barbro Guaccero och Mi Karlsson Bergkvist, Presentatör: SWEA Skriver: Stina Palo
  • Teknikvärd: Marie Ahlberg