Mottagare 2019

Lovande cellist får Sigrid Paskells stipendium

[ezcol_2third]Cellisten Daniel Thorell har utsetts till 2019 års mottagare av Sigrid Paskells Stipendium i Scenkonsterna. Thorell tilldelas USD10.000 för sin scennärvaro och sitt mogna framförande.

Till hösten startar den unge cellisten en diplomutbildning vid Norges musikhøgskule där han är en av två nyantagna studenter. I normala fall förväntas studenterna ha avslutat en magisterutbildning, men Daniel Thorell kom in direkt efter sin kandidatexamen.

Han har kommit anmärkningsvärt långt rent instrumentalt och är utan tvekan en av Sveriges mest intressanta unga musiker just nu, konstaterar Jakob Koranyi, hans lärare vid Kungliga Musikhögskolan, Edsbergs Slott.

Det var lite av ett misstag att cellon hamnade i händerna på Daniel Thorell, som började spela piano när han var två år. När han började Lilla Akademien, fick de prova på olika instrument och när celloläraren spände ögonen i honom och utbrast: ”Du ska spela cello!” vågade han inte säga nej.

Sedan dess har hans liv dominerats av cellon och de senaste sju åren har han arbetat väldigt hårt på att utveckla sin teknik. Hans karriär tog ett rejält avstamp 2012 när han som 15-åring spelade som solist på Polarprisutdelningen, Riksdagskonserten och Right Livelihood Awards.

Det är med stor glädje vi gratulerar cellisten Daniel Thorell som mottagare av årets Sigrid Paskell-stipendium, säger Sofie Haag, sammankallande i stipendiekommittén. Med sin musikaliska begåvning och scennärvaro går han en ljus framtid till mötes. Det är första gången vi får en cellist som vinnare och det ska bli spännande att följa Daniel i hans fortsatta karriär.

Till sommaren deltar Thorell i 54th Markneukirchen Competition, där man tävlar som solist i två och en halv timme, men innan dess hoppas han få tid att åka till Paris och leta efter en riktigt bra stråke. Den han har nu har han använt sedan 2010, så det är dags för en ny. Med stipendiepengarna hoppas han ha råd med en stråke som matchar hans cello, en Giuseppe Bodio från 1820.

– Jag är mycket tacksam att jag får låna det här fantastiska instrumentet från Järnåkersfonden, berättar Daniel Thorell.

– Ett fantastiskt glädjande val, kommenterar SWEA Internationals ordförande Christina Hallmert. Att Daniel kommer att gå långt råder ingen som helst tvekan om. Vi ser fram emot att få lyssna på honom.

Juryns motivering:

Daniel är en mycket lovande svensk ung musiker som redan visar stor mognad. Med en mycket vacker ton och scenisk närvaro framför Daniel Thorell musik på ett musikaliskt, moget och självklart sätt. Juryn bedömer att Daniel Thorell är ett mycket passande val för Sigrid Paskells stipendium för instrumentalister 2019. Han är högt kvalificerad och kan tillföra SWEA mycket glädje.

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end]

Daniel Thorell på Musikaliska
Daniel Thorell på Musikaliska
Foto: Privat
Daniel Thorell
Daniel Thorell
Foto: Privat
Daniel Thorell
Daniel Thorell
Foto: Privat

[/ezcol_1third_end]

Dela