Jessica-Elevant-av-Emelie-Helena-Thoor-2kol

Mottagare 2020

Sopranen Jessica Elevant får Sigrid Paskells Stipendium 2020

Jessica Elevant; Foto: Emelie Helena Thoor
Jessica Elevant
Foto: Emelie Helena Thoor

Årets Sigrid Paskell Stipendium i scenkonsterna går till Jessica Elevant, en ung och lovande sopran. Elevant tilldelas 10 000 USD för sin talang inom opera och konsertsång.

Att Elevant skulle satsa på solosång var dock ingen självklarhet. Efter gymnasiet studerade hon till civilingenjör och tog därefter en licentiat i teoretisk fysik.

– Under doktorandstudierna sjöng jag i en operakör, och vi blev inbjudna till att sjunga i en kyrka. Där fick jag chansen att sjunga solo för första gången. Det var en otrolig stark känsla. Jag kände där och då att det är solosång jag vill fokusera på resten av livet, berättar Elevant.

För det är i sången som Jessica Elevant hör hemma. Där har hon sin passion. Vid sidan av heltidsstudierna på Operahögskolan i Stockholm, har Elevant gästat Bretagnes symfoniorkester och medverkat i ett flertal konserter och tävlingar i Europa.

Hårt och fokuserat arbete ligger bakom Elevants soloframgångar. I en av hennes första stora tävlingar slog Elevant ut 85 medtävlande och vann både förstapriset samt publikens pris för Wagnerröster i Karlsruhe.

– Jessica är verkligen värd all uppmuntran och uppskattning, säger Suzanne Langeland Southard, SWEA Internationals ordförande. Jag har lyssnat på ett av hennes framföranden och hon har en mycket vacker sångröst.

Jessica Elevant är en ung och mycket lovande sångerska. Genom en naturlig röst visar Elevant prov på en bra behandlad röst med uttryck och teknik. Elevants stora potential gör att hon har en framgångsrik karriär inom opera och konsertsång att se fram emot.

Juryns motivering

Jessica Elevant, visar genom en naturlig röst prov på bra behandlad röst med uttryck och teknik. Elevant började i övre 20-årsåldern att studera sång seriöst och är värd all uppmuntran och uppskattning. Hon har en stor potential för att göra en framgångsrik karriär inom opera och konsertsång.

Dela