Mottagare 2021

Bildkonstnären Evelina Nolin får SWEA-stipendium

[ezcol_2third]Vid SWEA Internationals årsmöte 2021 utsågs Evelina Nolin till 2021 års mottagare av Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer. Evelina Nolin tilldelas 10 000 USD för att hon genom sina skulpturer återger fenomen i omgivningen mot en historisk bakgrund från hennes egen släkt och dess relationer till USA.

Efter avslutad utbildning på Konstfack i Stockholm har Evelina Nolin blivit antagen till Mastersprogrammet i Fine Arts på Parsons School of Design i New York, en internationellt mycket högt rankad konst- och designskola.

– Det känns faktiskt som magi. Tack vare SWEAs stipendium blir det möjligt för mig att studera vidare i USA. Jag är oerhört stolt och ärad över att SWEAs jury tror på mig. Det är ovärderligt, säger Evelina Nolin.

I intagningsnämndens utlåtande framhåller Professor Andrea Geyer bland annat att ”Känslan av historisk kunskap materialiseras i Evelina Nolins verk, liksom känslan för sociala och geologiska villkor”. Evelina Nolin hoppas att inom ramen för den mångsidiga och internationella utbildningen på Parsons kunna visa sina verk internationellt och öppna upp för interkulturella möten under sin framtida karriär.

– Det är verkligen roligt att Evelina har blivit antagen till en så välrenommerad amerikansk konst- och designskola. SWEA grundades just i USA för 42 år sedan av Agneta Nilsson, och än idag bor Agneta kvar. Så vi är många Sweor här i USA och runt om i världen som ser mycket fram emot att fortsätta följa Evelinas interkulturella konstskapande, säger Suzanne Langeland Southard, SWEA Internationals ordförande.

[hr]

Till pressmeddelandet >>

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end]

Evelina Nolin; Foto: Privat
Evelina Nolin; Foto: Privat

SWEA_Stipendium_Interkulturella_2021_RGB

[/ezcol_1third_end]

Dela