Network Menu

Ordförandens blogg

SWEA Internationals ordförande, Christina Hallmert, bloggar om uppdraget som ordförande i en förening med drygt 7000 svenska och svensktalande kvinnor över hela världen.

Även SWEA har Thanksgiving

Inlagd: 29 november 2017

Det var Thanksgiving nyligen i USA, en högtid som jag aldrig haft förmånen att fira eftersom jag bor i Europa. Dock är förstås tanken på inget sätt ny, tvärtom brukar jag ofta stanna upp och reflektera över hur mycket jag har att vara tacksam och glad för i livet och värdesätta det.

I SWEA arbetar vi ideellt, något som förhållandevis väger dubbelt mot ett arbete där man kompenseras ekonomiskt. Det betyder att vi många gånger gör det när vi kommit hem från jobbet och i stället skulle kunna tänka helt på oss själva, vår familj eller våra vänner. Anledningen är att vi känner oss som del i ett sammanhang som ger oss bekräftelse och att vi tror på de syften och värderingar som SWEA symboliserar, d.v.s. främjandet av svensk kultur och en svensktalande, kvinnlig gemenskap.

Personerna som lagt ner sin tid i SWEA är otaliga. Du som läser är säkert en av dem.

En av många Sweor som SWEA har att tacka för vad det är idag är Annette Åsberg, idag avdelningsordförande i Orange County. Annette har suttit i den internationella styrelsen, först som regionordförande och sen som vice internationell ordförande. Under de här åren flyttades vår webbplats till WordPress och de gamla kanslisidorna kunde inte längre användas. Plötsligt stod vi utan riktlinjer och arbetsbeskrivningar. Annette tog på sig ett stort projekt med att uppdatera gamla dokument och lägga upp dessa på Interninfo, sidor som skapats för att våra styrelser och kommittéer ska ha så mycket verktyg som möjligt till hands på ett lättåtkomligt sätt.

Idag har Interninfo tagit ännu ett steg framåt och anpassats till ny teknik och nya möjligheter, tack vare vår webbredaktör Vicki Almstrum, som hittat innovativa metoder och lagt ner mycket av sin tid på att uppdatera sidorna.

Jag brukar likna SWEA vid ett pussel, där alla bitar är lika viktiga. Det betyder att den heltidsarbetande Swean som med nöd och näppe lyckas uppdatera den lokala webbplatsen en gång i månaden är lika viktig för SWEA som personen som har SWEA som sin heltidssyssla. Vi kommer inte vidare utan bådas arbete och det ena bygger på det andra.

Vi får nya styrelser och kommittémedlemmar och att lämna sitt uppdrag i SWEA kan kännas tomt. Låt oss tänka på att anledningen till att vi kunnat lägga våra bitar i pusslet är för att våra företrädare berett vägen för oss. Så när jag är färdig med mitt arbete kommer någon annan att ta vid och jag ska vara glad över att ha bidragit till att bygga det där pusslet.

Christina

SWEA Internationals vice ordförande Annette Åsberg och sekreterare Johanna Davis försöker få online möjligheten fungera under årsmötet 2014.

Annette Åsberg och Johanna Davis försöker få online möjligheten fungera under årsmötet 2014; Foto: Tina O’Malley

Pia Wennerth och Annette Åsberg planerar ändringar; Foto: Vicki Almstrum

Pia Wennerth och Annette Åsberg planerar ändringar till SWEAs webbplatser; Foto: Vicki Almstrum

Tidigare inlägg

Även SWEA har Thanksgiving

SWEA-arbetet är som ett gemensamt pussel som många Sweor byggt på före dig. Att visa tacksamhet för deras arbete som lagt grunden till ditt eget är en självklarhet! Thanksgiving betyder också att visa tacksamhet för allt fantastiskt arbete inom SWEA.

Strandliv med tragisk final

Inlagd: 31 augusti 2016] Foto: Christina Hallmert I norra Europa har skolorna börjat och sommaren går mot sitt slut. SWEA International har precis haft sitt första styrelsemöte och aktiviteter drar i gång lite här och var ute i våra avdelningar. Här i Rom råder fortfarande högsommar och jag har precis packat upp resväskorna efter en […]

Vår

[Inlagd: 10 maj 2016]

Min svenska sommar

[Inlagd: 21 juni 2015] Nu har jag varit i Sverige i en dryg vecka och med en härlig blandning av sol och regn har det varit en precis lagom start av min svenska sommar. Gräset är slaget och räfsat, i alla fall det mesta, och jag har lyssnat på de två första avsnitten av Sommar […]

Lägg tid och kraft på rätt saker!

[Inlagd: 22 april 2015] Ibland är det väldigt mycket på min ”att-göra-lista” och ibland är det lite mindre. Innan årsmötet var det en hel del och även efterarbetet tar tid. Men, med lite struktur blir det mesta gjort och det jag inte hinner med ena dagen gör jag den andra. Jag hör med jämna mellanrum […]

Nytt år med storm och löften

[Inlagd: 2 januari 2015] Jag hör på radio att stormen Svea drar in över västra Sverige och jag hoppas att inga träd ska blåsa ner på vårt sommarhus. Här blåser det också men inte lika starka vindar. Dessutom har jag en känsla av att det alltid blåser här i Nederländerna. SWEA är ingen storm men […]

Vilken sommar!

[Inlagd: 24 august 2014] Tänk att alla jag talar med säger – Vilken sommar! Ja, i alla fall de som varit i Sverige. Jag har hunnit med delar av Europa och det var egentligen bara norra Italien som bjöd på störtregn, stora hagel och stormbyar. SWEAs sommar 2014 har präglats av vårt 35-års jubileum. Den […]

Mot Sverige

[Inlagd: 5 juni 2014] Nu är packningen inne i slutfasen och det mesta ligger klart nere i hallen för att imorgon lastas in i bilen. Jag minns mina föräldrars förberedelser inför sommaren när mamma, pappa och fyra barn stuvades in i två bilar med väskor i bagageluckan och barnvagn på taket. Sträckan mellan Stockholm och Orust, […]