Photo by cottonbro from Pexels

Sommarakademin 4 juli 2023: Vecka 2: Dialog

Vecka 2: Dialog

Välkommen till sommarakademins andra vecka! Vi fortsätter att pröva olika sätt att hitta inspiration genom att låna från vad som finns omkring oss. 

Skriva dialog

Att skriva vad personerna i en berättelse säger kan vara svårt. Det är en balansgång för att hitta vad som känns trovärdigt, utan att det blir för långtradigt. Den som någon gång har läst en transkribering av en intervju vet att det blir väldigt mycket upprepningar och osammanhängande meningar om man verkligen skriver exakt så som vi människor talar. När vi skriver till exempel noveller och romaner måste vi därför hitta en lagom nivå för hur vi skriver dialogen.

Övning

Lyssna på samtal du hör omkring dig! Var uppmärksam på hur människor faktiskt pratar. Skriv ner lite stödord om du vill. (Om du känner dig frestad att spela in andras samtal, tänk på att det är olagligt.) Du kan också vara extra uppmärksam på dialog i filmer eller tv-serier som du tittar på.

Kan ordval, tonläge och samtalsämne säga något om olika personer och deras relation till varandra? På vilket sätt kan du använda det i ditt skrivande, för att visa vilka dina karaktärer är och för att driva en berättelse framåt?

Skrivuppgift

Skriv en dialog som börjar med de här (lånade) replikerna:

A: Ingen potatis?

B: Nej, de hade bara pommes frites.

A: Jag tog kanske tio ketchup-påsar.

B. Vad sa han då?

Berätta gärna!

Du får gärna dela din text i SWEA Skrivers Facebookgrupp, eller berätta vad du upptäckte när du lyssnade på samtal omkring dig eller dialoger i filmer eller serier!

Sommarakademin hålls i regi av Eva Wissting från SWEA Toronto som även är redaktör för SWEA Internationals medlemstidning Forum.

 

Photo by Liza Summer from Pexels
Photo by Liza Summer from Pexels
Dela