Tina Burtus – Organisationskonsult – Från Dalarna till Minneapolis
Min historia
Jag heter Tina Burtus och är bosatt utanför Minneapolis med min amerikanska man Brian och dotter Sofia, “10 going on 13!” Hon är ett riktigt energiknippe som tävlar i gymnastik, vann State Championship i år och fortsätter mot Regionals i vår.
Jag är ordförande för SWEA Minnesota sedan 2023 och har tidigare varit vice ordförande och programvärdinna. När jag flyttade från Sverige 2011 gav min mamma det kloka rådet att hitta ett nätverk, för att bibehålla språket och våra svenska traditioner. Vilken tur att Google fanns, där hittade jag information om SWEA och blev nyfiken på om det kunde vara något för mig. Jag blev medlem redan innan flytten och var på min första SWEA-träff två dagar efter att ha landat i Minneapolis. SWEA betyder enormt mycket för mig, och jag är oerhört tacksam för mina SWEA-systrar här i Minnesota och runtom i världen!
Ursprungligen kommer jag från Dalarna, Mora och byn Vattnäs, med djupa rötter från 1600-talet, enligt kyrkböckerna. Min nyfikna personlighet har tagit mig runt Sverige på jobb och utbildningar med adresser i Åre, Vålådalen, Sälen, Trysil, Stockholm, Eskilstuna, Hunnebostrand och Vänersborg. Jag var även barnflicka i Detroit och Chicago på 90-talet. Jag älskar att höra från andra Sweor om platser där ni bor eller bott och hur det har berikat livet som utlandssvensk.
Vad jag jobbar med
Professionellt har jag jobbat inom Human Resources i över 15 år. Min spetskompetens är ledarskaps- och organisationsutveckling, personalengagemang och resultatstyrning. Det är så kul att jobba med olika människor och organisationer, att få hjälpa andra att växa och att skapa förutsättningar för effektivt ledarskap som är nyckeln till personalengagemang. Du har säkert hört talesättet att anställda inte lämnar organisationer, utan de lämnar sina ledare. För personlig utveckling krävs en öppenhet till nya lärdomar, insikter genom reflektion, coaching och feedback, samt applikation och repetition för att bli en bättre version av oss själva.
Den bästa belöningen i mitt jobb är när ledare kommer till insikt om hur de kan leda på ett annorlunda sätt för att få ett bättre resultat, när de litar på processen, och vågar ta steget till den inre resan mot utveckling, från 1.0 till 2.0. Jag skulle vilja säga att det är både en konst och en vetenskap att hjälpa människor komma dit.
Vad är ledarskap?
Ledarskap är förmågan att påverka och guida människor till att uppnå gemensamma mål. Det innebär att kunna inspirera, motivera och att organisera människor och resurser för att nå önskade resultat. Det handlar också om att fatta beslut, ta ansvar och skapa en miljö där människor känner sig engagerade, delaktiga och produktiva. Med den definitionen så är vi alla ledare i olika situationer, vare sig du är en partner, förälder, syskon, arbetskamrat, vän, SWEA-medlem eller en formell ledare. Vi är alla ledare och du är en ledare för ditt eget liv!
Verktyg för effektivt ledarskap
Jag har hjälpt många ledare genom åren med ledarskapsutbildning och coaching, de senaste 13 åren i Corporate America, för både stora globala organisationer, börsnoterade techföretag och även nonprofits. Det viktigaste i ledarskap är kommunikation. Vad du säger, när du säger det, hur du säger det och varför du säger det. Ibland är det bäst att inte säga något alls, utan bara att lyssna. Ett av de bästa verktyg jag lärt ut till ledare är Crucial Conversations, som heter Viktiga Samtal, Så lyssnar du och blir hörd, på svenska. Det är en riktigt bra metod som handlar om effektiv kommunikation, speciellt med starka känslor inblandade, stora risker och skilda åsikter. Det bästa är att den funkar i alla sorters relationer, både privat och professionellt. Har du någonsin känt att du verkar ha samma diskussion eller dispyt på repeat med vissa personer och inte kommer vidare? Då kan jag verkligen rekommendera att läsa boken eller gå en kurs i Crucial Conversations. Jag använder ofta detta verktyg både privat och professionellt.
Ledarskapsfällan
Ledarskap ska vara situationsbaserat, att kunna anpassa sin ledarskapsstil och beteende beroende på vad situationen kräver för att en person ska kunna utföra ett uppdrag effektivt. Det låter så logiskt och enkelt, eller hur?! Det kan dock vara klurigt att veta hur, speciellt som ny ledare, då befordran ofta är en belöning för att man är superbra på sitt jobb. Men att leda andra att göra jobbet man själv var jättebra på kan vara utmanande. Det är lätt att hamna i ledarskapsfällan, att bli frustrerad, vara kritisk, micromanage, och ibland helt enkelt göra jobbet själv (istället för att delegera och coacha), då man vet att det blir gjort på bästa sätt och att det går mycket snabbare. Där ser jag ofta krockar i ledarskapet.
En teori jag använt mig av är Situational Leadership (SL), baserat på en teori från Paul Hersey och Ken Blanchard, där det handlar om att hela tiden utvärdera “will and skill”. Hur villig personen är att utföra arbetsuppgiften och kunskapsnivån för att göra jobbet. Till exempel om någon är ny på sitt jobb så krävs mycket handledning för att de ska lyckas utföra ett uppdrag, eller en erfaren person som kan jobbet men som ibland kanske inte är så villig att göra det. SL definierar tydligt vilken ledarskapsstil du ska använda i olika situationer.
Känslors koppling till prestation
Människor är komplicerade och det kan vara utmanande att leda andra med så många olika tankar, åsikter, känslor och beteenden. Här kommer emotionell intelligens (EQ) in i matchen, att förstå den underliggande dynamiken i hur våra känslor styr vårt liv, och vilka EQ kompetenser vi kan använda för att leda oss själva och andra på ett bra sätt. Det finns över 20 års forskning på detta och det är fantastiskt roligt att coacha ledare hur de kan leda med emotionell intelligens. Vad tänker du om jag säger att dina känslor styr hur du presterar på jobbet och i dina relationer? Jo, för våra tankar (och vi har ca 60,000 om dagen!) styr våra känslor som styr vårt beteende. Alltså hur vi reagerar på olika stimuli och hanterar situationer.
Den största utmaningen är att våra hjärnor inte har utvecklats lika snabbt som digitalisering och modernisering av samhället, vi är programmerade att se det negativa omkring oss, att leta efter hot eller något som kan vara farligt för oss. Därför är mitt råd att först hitta din inre paus knapp, att kila in lite tid mellan stimulans och respons. Reflektera över situationen innan du agerar, ifrågasätt dig själv för en sekund och leta i din inre verktygslåda hur du på bästa sätt kan hantera situationen för att få ett så bra resultat som möjligt, både för dig själv, den andra personen och för organisationen. Ibland kan det vara väldigt stressigt att vara ledare, speciellt med mycket ansvar och många som kräver din uppmärksamhet, samtidigt som du ska balansera ditt privatliv. När allt verkar kaosartat och världen snurrar lite för snabbt, ta ett djupt andetag, aandaas och tänk på att, You are the Sky and everything else is weather!
Hoppas vi ses på VM i Holland!
Tack SWEA Professional för att jag fick bidra till er blogg och skriva om sådant jag brinner för. Om någon SWEA vill prata mer om ledarskap, coaching och organisationsutveckling, skicka gärna ett meddelande till minnesota@swea.org. Jag tycker det är jättekul att lära känna nya Sweor. Till sist vill jag säga, hoppas att vi ses i Amsterdam 3-6 oktober på SWEA VM. Det ska bli oerhört roligt att träffa Sweor från världens alla hörn! Ta hand om er!
Tina Burtus