Suzanne Langeland Southard – IKEA Kundservice

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKTALANDE KVINNOR MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS

Kundservice på IKEA i USA – kulturchock!

På 80-talet läste jag ekonomi och engelska på Stockholms universitet, och jobbade samtidigt deltid på IKEA. Genom min pappa fick jag mitt Green Card till USA och landade i Pittsburgh 1991; jag hade den stora turen att bli anställd som kassachef på IKEA i Pittsburgh.

Efter ett år i den rollen blev jag sedan befordrad till kundservicechef i samma varuhus. Lika mycket som IKEA var en kulturchock för kunderna i Pittsburgh, Pennsylvania, så var dessa kunder en kulturchock för mig!

Jag var van vid svenska kunder som förstod hur man shoppade på IKEA. De visste hur man läser skyltar, hittar vagnar och varor, och forslar sina varor till kassan, där man själv lastar in varorna i vagnen och sedan in i bilen. Den amerikanska kunden däremot var van vid hjälp att ta ner varor från hyllor, att ha personal som lastade kundvagnen, körde ut den till bilen och sedan lastade bilen.

Den svenske kunden vet att man respekterar tiden som man har att returnera varan, oavsett om det är två eller trettio dagar. Den amerikanska kunden kan komma tillbaka med något fem år senare och tycka att IKEA ska ge dem pengarna tillbaka för att produkten gått sönder, även om det var en liten pinnstol som kostat 19 dollar fem år tidigare. Under mina fyra år som kundservicechef fick jag lära mig tålamod, empati och att en ärlig ursäkt kan göra mycket för att lugna en frustrerad kund.

Tyvärr gick nästa flytt till Dallas i Texas och där fanns inte IKEA på 90-talet, men jag fick fullt upp som trebarnsmamma på heltid.

Efter tjugo år som hemmamamma beslutade jag mig att det var dags att återvända till arbetsmarknaden på deltid. När jag uppdaterade min CV angav jag SWEA-kollegor som jag suttit i avdelningsstyrelser med som referenser. Även om styrelsearbetet i SWEA är högst volontärt, så får man många erfarenheter som är värdefulla för potentiella arbetsgivare.

Sedan 2017 är jag kundservice-assistent på deltid på IKEA i Phoenix. Jag arbetar vid returavdelningen och hjälper kunder med olika problem och frågor, såsom vanliga returer, uteblivna hemleveranser, skruvar som saknas och mycket, mycket mer. Jag är för närvarande den enda svensken i vårt varuhus, så jag får ofta frågor från mina kollegor om hur man uttalar olika produktnamn. Speciellt namn som börjar på “sj”, “sk” och “sch” har de stora problem med!

Mina dagar ser alltid väldigt olika ut, även om jag befinner mig bakom samma kundservice-disk varje dag. Jag har olika scheman varje dag, ibland morgon, ibland kväll, ofta helger. Vissa ärenden är väldigt enkla att hantera, andra är mycket komplicerade att lösa till kundens belåtenhet. Många kunder är glada, tacksamma och älskar IKEA, medan andra är frustrerade och inte förstår IKEAs affärsmodell. Men varje dag är utmanande och rolig!


Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba för ett svenskt företag som vill skapa ett bättre liv för “de många människorna” – både sina medarbetare, kunder och leverantörer – genom hur man bedriver sin verksamhet och värnar om människor och miljö. En annan bonus är såklart att jag har SWEAs lilla mathörna 1 minut bort så att jag kan få min Kalles kaviar, hovmästarsås, chokladbollar och annat nödvändigt närhelst andan kommer på.

Jag älskar mitt jobb och kan varmt rekommendera IKEA som arbetsgivare! Om man inte vill vara i kundservice som jag, så finns det många andra avdelningar som är lika utmanande, roliga och givande.

IKEA är ett riktigt bra företag att arbeta för. Här i USA är det stor skillnad på hur IKEA tänker kring förmåner som hälsoförsäkring, semester och sjukledighet jämfört med amerikanska företag, där man inte är lika generös med sådana viktiga förmåner för medarbetarna. De är också mycket måna om att alla människor, oavsett hudfärg, religion och sexuell identitet ska känna sig inkluderade och välkomna. Jämlikhet, mångfald och inkludering är mycket viktigt för IKEA och det gör mig också stolt.

När jag inte jobbar på IKEA är jag aktiv med SWEA på olika sätt och har varit ända sedan 1996 när jag gick med i SWEA Dallas. Flytten gick till Scottsdale, Arizona 2008 och sedan dess har jag varit engagerad i SWEA Arizona på olika sätt. Efter att jag varit regionordförande för de tio avdelningarna i region VAME (Västra Amerika) i två år, fick jag den stora äran att bli ordförande för SWEA International. Det var mycket roligt och givande men självklart också tidskrävande.

Mina chefer på IKEA var dock mycket förstående och såg till att jag fick ledigt för styrelsemöten, resor och andra engagemang. Efter två år som internationell ordförande är jag nu åter aktiv i SWEA Arizonas styrelse och med andra uppdrag i SWEA International, så det passar bra att fortsätta med deltid på IKEA.


Det glädjer mig att många av SWEAs avdelningar nu har SWEA Professional-program så att vi även kan vara ett nätverk för oss som är yrkesarbetande,  har varit eller vill komma in i yrkeslivet igen, antingen utomlands eller när man återvänder till Sverige. Här i Arizona har vi nyligen startat föredragskvällar med nätverkande, vilket är populärt. Vi har också regelbundet gemensamma träffar med svensk-amerikanska handelskammaren och konsulatet här i Phoenix. Kanske vi kan få till ett företagsbesök på IKEA också här framöver.

Kom förbi och säg hej om ni är i närheten!

Och vill ni skriva ett blogginlägg så skicka ett mejl till: sweaprofessionalblogg@gmail.com

Suzanne Langeland Southard
SWEA Arizona

 

Dela