Välkomstbrev från SWEA Internationals ordförande Catarina Hansson

Välkommen till SWEA – den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige!

Det var en längtan till det svenska som gjorde att vår grundare Agneta Nilsson bjöd in ett gäng vänner och bekanta till sitt hem, söder om Los Angeles, med en dröm att bilda en förening för svenska kvinnor bosatta i området.

Efter nästan 20 år utomlands kände Agneta ett behov av att prata svenska, fira svenska högtider tillsammans med andra svenskar, men också en önskan att sprida svensk kultur till andra nationaliteter.

1979 var SWEA Los Angeles med sina 100 medlemmar ett faktum, 9 månader senare öppnade Orange County en egen avdelning och 1980 bildades SWEA San Diego.

SWEA Toronto, den första avdelningen utanför USA, firar i år 40-år och öppnades alltså 1982. Därefter stod både Europa och Asien på tur. 1987 var det dags att öppna SWEA Stockholm för hemvändarna, en avdelning som växer så att det knakar.

Resten är historia som man brukar säga och i SWEAs fall en mycket framgångsrik sådan. Idag är vi 6000 medlemmar i hela världen i ett 70-tal lokala avdelningar i 30 länder på fem kontinenter.

Catarina Hansson

För mig var det en längtan att bo utomlands som förde mig ut i världen. Familjens planerade ”timeout” i världens mest isolerade storstad Perth, på australiska västkusten har idag 15 år senare övergått i ett permanentboende och vi trivs fantastiskt bra i vårt andra hemland.

Som nyinflyttad blev SWEA Perth en naturlig mötesplats och det ”sa klick” på mitt första möte och jag har varit en trogen medlem sedan dess. SWEA har gett mig så mycket i form av support, vänner och minnen för livet och jag ger med glädje tillbaka genom mitt engagemang och ordförandeskap.

Som ny ordförande för SWEA International är ett av mina mål att fler ska upptäcka SWEA och alla fördelar med ett medlemskap. Min vision är att ta tillvara på allt det goda som mina företrädare har byggt upp, men att anpassa SWEA till 2022 och för framtiden, utan att för den skull röra vår unika kärna – att främja svensk kultur, svenska traditioner och det svenska språket i världen.

Agneta Nilssons dröm har förverkligats och det har även min längtan att bo utomlands. Hoppas att du också vill vara del av denna gemenskap någonstans i världen i en välkomnande avdelning.

Varmt välkommen!

Catarina Hansson

Ordförande SWEA International