en kvinna som lyssnar på mobilen med sina hörlurar

SWEA-podden

Hur är egentligen livet som utlandssvensk?

Lyssna på SWEA Internationals egen podd där vi intervjuar svensktalande kvinnor från världens alla hörn.

ALLA AVSNITT

Senaste avsnittet

Johanna Hillgren i keps

Johanna Hillgren – Från Linköping till Seoul

Johanna Hillgren, förskollärare och pedagogista*, bor sedan 2021 tillsammans med man och barn i Seoul, Sydkoreas huvudstad, en tätbefolkad metropol med ca 10 miljoner invånare. ”Annyonghaseyo” (안녕하세요) som Johanna hälsar oss med betyder hej på koreanska.

I det här avsnittet får vi lära oss mer om landet Sydkorea, dess kultur med K-pop, Kimchi, Bibimbap (recept finns nedan), äta levande bläckfisk (!) med mera. Kanske kommer du ihåg poplåten, “Gangnam Style”? Vi tar reda på vad den egentligen handlar om.

Hur är det att vara “utlänning” i ett nytt land? Johanna berättar hur flytten har givit henne en större förståelse för hur det är att tillhöra men ändå inte riktigt tillhöra ett land.

Den lokala SWEA-avdelningen har blivit viktig för henne. Hon har engagerat sig som sekreterare och webbansvarig i SWEA Seoul och via SWEA har Johanna fått nya vänner, som ger stöd och råd om livet i Sydkorea.

@seasons_in_seoul är Johannas populära Instagram-konto som hon driver sedan flytten. Här får vi hänga med på äventyr i mångmiljonstaden och Sydkorea. Johanna har stor aptit på nya äventyr och missar inga nya marknader eller sevärdheter. Spana in och följ!

Visste du förresten att gränsen upp mot Nordkorea är världens mest bevakade? Johanna berättar om när hon och familjen åkte dit för att turista. Och hur ser Sydkoreanerna egentligen på avhoppare från den totalitära regimen i norr?

Självklart avslutar vi med fler turisttips och Johannas livsmotto: Vänta inte för länge, fånga dagen, gör det du vill nu. 

*En pedagogistas huvudsakliga arbetsuppgift är att ge pedagogisk handledning och kontinuerligt stöd åt personal på skolor och förskolor. https://www.framtid.se/yrke/pedagogista

Följ Johanna på Instagram
https://www.instagram.com/seasons_in_seoul/
Laga Bibimbap, recept från ICA
https://www.ica.se/recept/bibimbap-727370/

Lyssna: klicka nedan

I SWEA-podden berättar karriärkvinnor, hemmafruar, entreprenörer med flera om det spännande livet utomlands. Alla som intervjuas har en sak gemensamt — de har tagit steget att bo i ett främmande land. Lyssnaren utlovas en unik inblick i intressanta utlandssvenskars vardagsliv, arbete, familj med mera.

Steget att flytta utomlands kan kännas stort men bland SWEA-poddens intervjuade kvinnor finns mycket kunskap och många berättelser om hur man bäst hanterar livet i ett främmande land. Erfarenhet visar att de som tar steget och flyttar utomlands sällan ångrar sig. Tvärtom, att få uppleva en ny kultur, ett annat sätt att leva och få nya vänner världen över ger minnen och kunskap för livet.

Och hur är det egentligen att flytta hem till Sverige efter tiden utomlands? I SWEA-podden får du ta del av andra hemvändares erfarenheter av att starta upp livet i Sverige igen.

Tanken med SWEA-podden är att samtala med svenska kvinnor som har tagit steget och lämnat Sverige för några år eller kanske för hela livet. Deras vardag ser lite olika ut, och de är i olika faser i familj- och arbetsliv. Gemensamt för alla är att de delar med sig av sina upplevelser och erfarenheter av att bo i ett främmande land. Så räkna med inspiration, tips och spännande anekdoter från världens
alla hörn.

Väkommen in i SWEA-poddens värld!

Vill du lyssna på våra avsnitt välj en av podcast-apparna nedan!

Goggle podcast ikon

SWEA i Google podcasts

Kom ihåg att prenumera på SWEA-podden i din app!

 

Kontakta SWEA-podden.

Har du något du vill dela med dig till oss eller tips på personer du vill vi ska intervjua. Vi vill gärna höra från dig.