A.C. Efverman

Anna Charlotta Efverman: Författare och konstnär

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKOR MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS!

[ezcol_2third]

 

Anna Charlotta Efverman, svensk författare som bor i Sydney.

Jag har bott i Australien i nästan tjugofem år nu; sedan 1996. Jag är född och uppväxt i Stockholm och utbildad på bland annat Konstskolan i Stockholm – jag är även konstnär, och har både målat och skrivit sedan jag var liten.

Innan jag flyttade till Australien reste jag ensam runt i världen i flera år av och till. Jag har jobbat på en vinodling i Frankrike, och i restauranger och barer på Cypern, i Spanien och i Israel. Senare jobbade jag även jobbat som kock på en båt som tog turister till olika öar i Thailand, Malaysia och Singapore. Innan jag kom till Australien första gången, 1994, bodde jag i Indonesien i fyra månader. Mitt första möte med Australien var Perth, och där hade jag en otäck upplevelse som involverade en man som hotade mig med pistol vilket fick mig att resa vidare till Sydney…Jag föll handlöst för alla vackra platser i Sydney, och när jag reste hem till Sverige igen några månader senare, längtade jag hela tiden tillbaka dit.

Inspiration från trauma

År 1996 bestämde jag mig för att åka tillbaka till Sydney – och tanken var att jag bara skulle stanna några månader, men så träffade jag min nuvarande man och blev kvar här. Vid den här tidpunkten hörde jag på nyheterna i Australien att flera unga kvinnor hade försvunnit i Perth; från samma område där jag hade blivit överfallen två år tidigare – och senare såg jag på nyheterna att de här kvinnornas kroppar hittats och att de var offer för en seriemördare! 

Min traumatiska händelse i Perth återkom i mina tankar när jag insåg att jag också kunde ha varit ett offer för samma mördare och att jag hade haft en otrolig tur som kommit undan. De här tankarna fick mig att vilja förstå hur seriemördare tänker och fungerar, så jag började göra research på kriminella personligheter. Och den här researchen, i kombination med en ide’ jag hade för en bok, fick mig att börja skriva en kriminalroman.

Jag hade börjat skriva flera olika böcker innan – och det var alltid kriminalromaner med en manlig huvudperson – fast jag avslutade aldrig böckerna eftersom jag reste runt så mycket. Men den här gången skickade jag de tre första kapitlen jag skrivit till några svenska bokförlag. Ett bokförlag visade intresse och det slutade med att vi skrev kontrakt.

Den här boken gavs sedan ut i Sverige år 2002 – och jag reste till Stockholm, där jag signerade böcker i bokaffärer och blev intervjuad i media. Sedan reste jag tillbaka till Sydney och tänkte att nu var min karriär som författare igång. Men bara ett par månader senare fick jag reda på att bokförlaget gick i konkurs – och de kunde inte behålla böckerna på lager eller distribuera dem till bokaffärer.

Besvikelse

Jag blev så otroligt besviken, eftersom allt jobb jag lagt ner på att skriva boken och sedan marknadsföra den hade varit helt förgäves! För detta var innan eBöcker var populära och det mesta såldes på Internet. Jag var så besviken att jag helt gav upp att skriva och istället ägnade jag mig åt andra jobb. Senare blev jag gravid och ägnade mig åt att vara mamma.

Det var inte förrän jag blev sjuk och fick diagnosen Fibromyalgi – vilket innebär skadade nerver och kronisk kroppslig smärta – som jag insåg att jag inte kunde jobba hemifrån längre, och jag började skriva igen.

Publicering

Jag skrev om boken som getts ut i Sverige och döpte den till Skuggspel, och sedan skrev jag en fristående uppföljande kriminalroman som jag döpte till Borta. När böckerna var färdiga, skrev jag även Skuggspel på engelska, och sedan gav jag ut de här tre böckerna själv på Amazon.

Ett par månader senare fick jag mitt livs överraskning när jag såg att Skuggspel var nummer ett bästsäljare på Amazon! Det hade jag aldrig kunnat ana, men några månader senare låg även min andra roman Borta etta på Amazons bästsäljarlista! Sedan rullade det på och båda mina romaner toppade försäljningslistorna gång på gång och fortsätter att göra det även nu av och till.

För några år sedan skrev jag kontrakt med en litterär agent i New York, som ville försöka få ut mina böcker på engelska i USA, så jag översatte då även Borta till engelska. Men nu blev det inte så att mina kriminalromaner på engelska gavs ut i USA – istället gavs de ut på engelska av ett danskt bokförlag nu i år.

Mina kriminalromaner på svenska gavs också ut som eBöcker och ljudböcker av ett svenskt bokförlag år 2019 – med Fredde Granberg som uppläsare av ljudböckerna: de flesta av er kanske känner Fredde Granberg mest från Tv-serien Ronny & Ragge. Men han är otrolig som uppläsare!

Det är ju lite lustigt att jag bor i Australien och att mina böcker är utgivna av två skandinaviska bokförlag, men att få böckerna utgivna i Australien blev aldrig aktuellt eftersom australienska bokförlag refuserade mina manus – och så blev det som det blev!

Nu skriver jag på bok nummer tre i serien om kommissarie Morgan Callaghan som utspelas här i Sydney – och jag skriver boken först på svenska och jag kommer sedan att även översätta den till engelska.

Folk har undrat varför jag översätter mina böcker själv – och svaret på det är att jag har läst flera svenska böcker på engelska och tyckt att översättningarna inte var så bra. Jag kanske också är lite av ett ‘kontrollfreak’ när det gäller mitt arbete.

Konstnärssjäl

Jag har också skrivit manus för teaterpjäser och det var en otrolig känsla att se skådespelare agera berättelserna jag skrivit.

Förutom att skriva kriminalromaner, har jag även haft nöjet att gästskriva i två böcker om optimism – ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Andra personligheter som har gästskrivit i de här böckerna inkluderar Barack Obama, Michelle Obama, Björk, Meghan Markle, Paul McCartney och en massa andra inspirerande människor.

Böckerna om optimism:

Optimism: The How & Why

The Case for Optimism: The Optimist’s Voices: Second Edition

Som sagt var, är jag även konstnär – och mina porträttmålningar av mina bokkaraktärer ställdes nyligen ut på ett konstgalleri här i Sydney. När det danska bokförlaget gav ut mina böcker på engelska, valde de bilder på omslagen som liknade min målning av kommissarie Morgan Callaghan.

Tack för att ni ville ta er tiden att läsa om min resa som författare.

Från Sydney, Australien,

A.C. Efverman


Följ Charlotta online

Instagram    @acefverman      Facebook    @swedishcrimeauthor

Författare sida www.goodreads.com/ACEfverman


Är ni nyfikna på böckerna om kommissarie Morgan Callaghan så hittar ni dem på länkarna nedan.

Böckerna om kommissarie Morgan Callaghan i pocket och som eBöcker Amazon.

Böckerna finns också som ljudböcker på bland annat Storytel.

Böckerna på engelska på Kobo.

[/ezcol_2third]

[ezcol_1third_end]

 

 

Photo by April Pethybridge on Unsplash
Sydney Opera House & the Harbour Bridge

 

Boken Skuggspel
Boken Skuggspel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porträttmålning av DS Morgan Callaghan (huvudpersonen i The Sydney Series). Acylic på duk. Denna målning har ställts ut på TAP konstgalleri i Sydney.
Porträtt målning av Lisa (en av huvudkaraktärerna i “The Sydney Series”). Målad av Charlotta och ställdes ut på TAP konstgalleri i Sydney.

[/ezcol_1third_end]


LÄS OM FLER SPÄNNANDE KVINNOR I BLOGGEN! >>

Dela