Lena Axelsson: en kontrast mot Sverige
VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKTALANDE KVINNOR MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS!
[ezcol_2third]
Lena Axelsson, Psy.D, San Francisco
Mitt namn är Lena Axelsson och jag är före detta ordförande för SWEA San Francisco. Jag fick förfrågan om att skriva för SWEA Professionals blogg om min yrkesresa, vad jag jobbar med idag, hur min arbetsdag ser ut, vad som är bäst med mitt jobb och några råd till någon som funderar på att utbilda sig till mitt yrke. Jag bestämde mig också för att lägga till lite observationer och funderingar om skillnaderna mellan Sverige och Kalifornien när det gäller mitt yrke och en del av de intryck jag har fått genom jobbet.
Att skriva något som ger en bild av mitt yrkesliv och hur min vardag ser ut är svårt, terapeutyrket är ju höljt i hemligheter om vad som döljer sig bakom min stängda mottagningsdörr, men att sedan lägga till kulturskillnaderna mellan våra olika länder och kontinenter gjorde det väldigt svårt att veta vad jag skulle skriva.
Kalifornien
Jag har bott i Kalifornien de senaste 20 åren. Min väg hit kanske är lite annorlunda än många andras. Jag kom till Esalen i Big Sur ungefär tre timmar söder om San Francisco för ett sabbatsår innan jag planerade att öppna min privat praktik som psykoterapeut i Stockholm. Esalen kan löst beskrivas som en kursgård där de flesta som jobbar också bor och får oändliga möjligheter att delta i alla kurser som erbjuds gästerna.
Efter ett år så hade jag inte hunnit med allt det jag ville lära mig i alla kurser för terapeuter som erbjöds så jag bestämde mig för att stanna längre. Jag insåg att mina möjligheter som psykoterapeut i Kalifornien var på en helt annan nivå än i Sverige och efter två och ett halvt år bestämde mig för att ta det stora steget och flytta permanent till USA.
För att praktisera som psykoterapeut i Kalifornien behövde jag en amerikansk utbildning och började därför på min doktorsutbildning i Klinisk psykologi. Det enda jag kunde tillgodoräkna mig från Sverige var min fil Kand i personalvetenskap och organisationspsykologi. Min utbildning på magisternivå från Sverige gav mig ingenting eftersom utbildningarna till psykoterapeut och psykolog här är väldigt reglerade och det är de enskilda staterna som bestämmer i stort sätt hela kursplanen.
Första jobbet – en kontrast mot Sverige
För mitt första jobb flyttade jag till Santa Cruz, lite närmare San Francisco längs kusten och blev kvar där tills förra sommaren när jag flyttade 45 min bilresa inåt landet till Silicon Valley. Min första anställning som terapeut här i Kalifornien var på en ideell organisation dedikerad till att ge terapeutiskt stöd till barn och ungdomar i ett mycket fattigt jordbruksområde 30 min bilresa från där jag bodde, först som terapeut och sedan som klinisk och administrativ handledare.
Detta jobb gav mig många omskakande erfarenheter. Som svensk så är man uppvuxen med en känsla av att även om vissa har det svårare än andra så finns det ändå ett grundläggande skyddsnät, i mitt jobb i denna stad och kringliggande landsbygd på totalt 80,000 människor så var misären ofta slående. Detta gjorde att mitt jobb ofta blev utökat från att vara enbart terapeut till att också vara socialarbetare, stötta inte bara med information om resurser utan många gånger också mer praktiskt. Vad detta jobb också gav mig var arbetskamrater som var en väl sammansvetsad grupp som oftast umgicks utanför jobbet. Flera av dem är mina nära vänner än idag. Det är 8 år sedan jag slutade jobba där.
Att vara chef, vilket jag blev på slutet av min tid som anställd var mycket lärorikt, det var mycket mer hierarkiskt och som chef gick mina dagar ofta åt att “micro manage” mycket mer än vad jag kände var nödvändigt. Jag är dock glad att jag valde att jobba så pass många år som anställd och chef innan jag började min privata praktik. Att ha en egen upplevelse som sitter i kroppen så att säga ger så mycket mer än att ha läst sig till kunskapen. Och det är ju ofta som mina klienter idag kommer med sina upplevelser från arbetslivet och om jag inte hade haft någon egen erfarenhet från det amerikanska arbetslivet utan bara det svenska tror jag att jag i många fall skulle ha svårt att hjälpa. Det har ju också varit väldigt bra när jag har svenska klienter som är nya i landet, att kunna stötta dem kring deras egen upplevelse av arbetslivet.
Min egen klinik
Efter åtta år som anställd gick jag över till att enbart jobba i privat praktik med egna klienter, som handledare till terapeuter under utbildning och som del av fakultet på universitet. Än så länge har det varit en underbar professionell resa som också innehållit publicering av en akademisk bok och workshopledare både för privatpersoner och professionella. Kalifornien och särskilt San Francisco Bay area ses ofta som “Mecca” när det gäller psykoterapi. Den specialistutbildning i traumabehandling jag har skaffat mig, och fortsätter att träna mig i skulle ha varit omöjlig att få i Sverige och de flesta andra delar av världen.
I mitt dagliga arbete i min privat praktik så ser jag patienter med komplicerade och tidiga trauman som ofta manifesterar sig med medicinska problem och jobbar i nära samarbete med ett team av olika professioner såsom läkare, akupunktur och kiropraktor. Vi är ett härligt team som samarbetar med vården av våra patienter. Min specialutbildning i trauma är baserad på olika metoder som alla är fokuserade på patientens nervsystem. Som fler och fler trauma terapeuter så använder jag också flera tekniker som också inkorporerar beröring.
Jag jobbar tre dagar i veckan med direkt patientkontakt och har måndagar och onsdagar som mina administrativa dagar. En stor del av min administration handlar om att handleda terapeuter som har sin magisterutbildning klar, men som ännu inte har blivit legitimerade. För att få sitta för legitimationsprovet så måste man ha 3000 timmars erfarenhet under handledning, vilket oftast tar 3-4 år.
Administrationsdagarna innehåller också mycket självvård i form av motion och umgänge med vänner. Varje onsdag förmiddag och lunch spenderar jag med ett otroligt härligt gäng Sweor i vår vandringsgrupp. Vi var ute i skogarna i området och vandrade 10-12 km varje vecka för att sedan ha en lätt lunch tillsammans. Den bästa självvård jag kan tänka mig.
Att vara företagare i USA
Att jobba som egenföretagare är ju alltid fyllt med risker och mer så här i USA jämfört med i Sverige. Jag är också singel så har ingen partner som jag kan samarbeta med när det gäller inkomst. Att ta steget till att starta eget och förlita mig helt på den inkomst jag själv tog in kändes väldigt osäkert och läskigt i början och det var många månader som jag verkligen fick tänka på mina utgifter för att få budgeten att gå ihop, men med åren så har jag lyckats bygga upp ett företag som ger en stadig och bekväm inkomst. Här måste denna inkomst täcka min egen sjukförsäkring och eventuella utgifter för sjukvård, sjukdagar och runt 75% av min framtida pension.
Nu när jag har börjat min planering för mitt nästa professionella äventyr, att starta en grupp praktik för psykoterapeuter så kommer mitt SWEA nätverk väl till pass. Att hitta kvinnor som har en fot i San Francisco Bay area kulturen och en i den svenska kulturen precis som jag. I vårt SWEA San Francisco nätverk kan jag hitta fotograf, webbdesigner och marknadsförare som alla förstår min svenskhet och hur den kan få vara med på ett hörn i denna process.
Jantelag och skam
Något som jag märkte tidigt efter jag flyttade hit och som blev väldigt tydligt när jag skulle starta eget var den svenska kulturen runt Jantelagen och skam. I San Francisco Bay Area är marknaden ganska mättad med terapeuter och om man vill vara framgångsrik så krävs ofta en specialisering som den jag har i trauma och att inte vara rädd för att marknadsföra sig. Även om marknadsföring som terapeut är fylld med stränga lagar och etiska riktlinjer så gäller det fortfarande att marknadsföra sig, och om man som jag kommer med Jantelagen i bagaget så är det klart ett hinder.
Nu var det inte för att jag skulle kunna marknadsföra mig som jag tog tag i den skam jag kom med i mitt kulturella bagage, men det har definitivt hjälpt. Skam och Jantelagen är ämnen som jag inte bara har undersökt för egen del, utan det har också blivit något som jag ofta tar upp med mina klienter. Jag är alltid noggrann att undersöka med mina svenska klienter här, hur vårt kulturella arv påverkar dem i deras dagliga och speciellt professionella liv här i USA.
Tack för att ni läste,
Lena Axelsson
Följ Lena online
[/ezcol_2third]
[ezcol_1third_end]
[/ezcol_1third_end]