Anna Lena Billing – Fastighetsmäklare

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKTALANDE KVINNOR MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS

ANNA-LENA BILLING – FASTIGHETSMÄKLARE

Att flytta utomlands och bli en ”expat wife” och inte jobba är inte alltid lätt att anpassa sig till. Det som visade sig vara ännu svårare var att flytta tillbaka och komma in på arbetsmarknaden igen efter många år utomlands — men allt är möjligt! Här kommer Anna-Lenas ”story”.

Är man för gammal för att byta karriär när man är 50+ och har bott utomlands?

Nej verkligen inte, men det kräver en hel del!

Många tycker det är jobbigt att flytta hem till Sverige och speciellt att komma igång med karriären efter flera år utomlands och kanske paus i yrkeslivet. Det var det i mitt fall också till en början.

Jag har bott i Old Greenwich i Connecticut, USA, och i Amsterdam, Holland, som ”expat wife”, med ansvar för barn, flyttcirkus och att för få ihop det dagliga livet som ni alla vet vad det innebär när man kommer till ett nytt land. Man skall snabbt komma in i de dagliga rutinerna och samtidigt lära känna nya grannar och hinna med trevliga SWEA aktiviteter.

Min kära man blev förflyttad via sitt jobb och jag och barnen fick glatt hänga med på den resan. Jag fick då lämna mitt jobb på Danska ambassaden i Stockholm där jag jobbade på exportavdelningen, ett jobb som jag verkligen älskade. Plötsligt var jag ”expat wife” och hade inget arbetstillstånd och fick inte jobba. En märklig känsla då man kämpat med studierna till civilekonom och försökt börja klättra på karriärstegen. Jag bestämde mig snabbt för att bara fokusera på att göra det bästa av situationen och verkligen njuta av att få möjligheten att ta hand om våra barn som då var 4 och 7 år. Det var en extra möjlighet att få ta hand om familjen och utveckla mig själv på ett annat sätt.

Jag studerade inredningsdesign kvällstid på universitet i USA och utbildade mig till florist när vi bodde i Holland. Jag kände att jag ville investera lite i mig själv också under våra utlandsår. Jag älskade vår tid utomlands och njöt verkligen av att fått möjligheten att upptäcka nya kulturer och lära känna så många underbara människor. Men att sen flytta hem igen var inte helt enkelt. Det var svårt för barnen att finna sig till rätta i den nya svenska skolan och svårt för mig att komma in i arbetslivet igen.

Jag fick till slut ett jobb som jag egentligen var överkvalificerad för och bestämde mig efter ett tag för att starta eget som handelsagent för några europeiska bolag. Sen hände det – karriärbytet! Jag letade tillsammans med vår dotter efter lägenhet i Stockholm och sprang på en massa visningar och blev förvånad över hur dåligt processen sköttes av många mäklare.

Jag hade haft en vag dröm att kanske en dag jobba som fastighetsmäklare. Plötsligt insåg jag att jag hade samlat på mig en hel massa erfarenheter som faktiskt kunde hjälpa mig att bli en riktigt bra mäklare. Jag älskar att möta nya människor och skapa relationer, att ge service och se till att när det dyker upp problem bara lösa dem.

När jag lade ihop alla mina utbildningar – internationella ekonomlinjen, inredningsdesign och floristutbildningen – var det ju bara att sätta sig på skolbänken igen och ta den där högskoleutbildningen på några år för att få fastighetsmäklarlicensen. Ja, visst var jag äldst i klassen och en del av mina kursare kunde jag varit mamma till, men det spelade ingen roll. Tjusningen i mäklarbranschen är att åldern inte har någon betydelse då man som mäklare jobbar som en enda stor familj och man lär av varandra oberoende av ålder.

Vi jobbar med kunder i olika åldersgrupper och anpassar oss efter kundernas behov.

Det var fullt fokus på utbildningen – nu var det ju min tur att investera i mig själv igen för att sen få jobba med det jag verkligen ville. Jag hade ju bestämt mig: nu skulle jag verkligen bara jobba med det som jag tycker är roligt!

Idag är jag så glad och tacksam över att få jobba hos Magnusson Fastighetsmäkleri på Strandvägen i Stockholm. Att få chansen att visa att man inte alls är för gammal och att alla erfarenheter man samlat på sig under utlandsåren kan komma till nytta och göra mig till en mäklare som står för högsta kvalitet och högsta servicenivå har gjort det mödan värt. Jag är så lycklig varje dag över att få åka till jobbet och ha roligt! Man är aldrig för gammal för att jobba som fastighetsmäklare.

När man landat i att vara hemma igen är det viktigt att verkligen fundera över vilka styrkor man har fått med sig hem i bagaget och vad man verkligen vill arbeta med. Det finns många vägar som kan leda fram till ett drömjobb. Tro på er själva tjejer, ni har så mycket erfarenhet som inte har någon titel på ett CV! Man måste våga för att vinna, sägs det ju, och har man flyttat runt i världen då vågar man, sen är det bara att satsa på att vinna ”hemmamatchen”!

Lycka till!

Anna-Lena Billing
Fastighetsmäklare

 

 

 

 

Dela