Årets Svenska Kvinna 2023

Anne-Marie Eklund Löwinder är ÅSK 2023

Vid SWEA Internationals årsmöte meddelades att Anne-Marie Eklund Löwinder har framröstats till Årets Svenska Kvinna 2023. Denna hedersbetygelse har sedan 1989 tilldelats svenska kvinnor som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av idag i världen.

Anne-Marie Eklund Löwinder är en av Sveriges ledande experter inom information och IT säkerhet och är en betydande internationell IT-säkerhetsexpert. Genom sitt arbete inom IT och IT säkerhet har hon satt Sverige på den internationella kartan och bidrar genom sitt arbete starkt till ökat internet säkerhet. Anne-Marie är en av 14 personer i världen som blivit utvald till att vara ”Trusted Community Representative” och ”Crypto Officer” och därmed har ”nyckel” till internets datacentraler.

Alla 6 000 SWEA-medlemmar kan både nominera och rösta fram Årets Svenska Kvinna. Det var fyra fantastiska kvinnor som gick vidare till slutomröstning: Jonna Jinton fotograf och Youtuber, Azita Emami, rektor och forskare samt Helena Samsioe, grundare av företaget Globhe. Till sist stod det klart att Anna-Marie knep de flesta rösterna. 

Anne-Marie säger ” Jag är mycket stolt och hedrad över att bli utsedd till Årets Svenska Kvinna av SWEA International. Det är en stor ära för mig. Jag vill gärna vara en förebild för andra kvinnor”.

”Att få gratulera Anne-Marie Eklund Löwinder till 2023 års mottagare av ÅSK-utmärkelsen är en stor ära för mig” säger Catarina Hansson, SWEA Internationals ordförande. 

En ÅSK-mottagare som under 12 år har kunnat titulera sig som krypto officer. Som första svensk, och som enda kvinna i gruppen, en av de 14 utvalda personerna, som med varsin fysisk nyckel i metall, hade tillgång till internets hjärta i det toppsäkra datacentret i Culpeper, Virginia, USA.

Att Ann-Marie dessutom rankas som en av Sveriges främsta experter på informationssäkerhet och vill inspirera fler kvinnor att satsa på en karriär inom IT gör henne till en mycket värdig ÅSKa!

 

 

LYSSNA TILL INTERVJUN VID SVERIGEMIDAGGEN
Hur får vi fler tjejer och kvinnor att satsa på IT och Tech? Vad gör en kryptoofficer? Och vad är de viktigaste tipsen för säkerhet på internet?
 
Årets Svenska Kvinna 2023, Anne-Marie Eklund Löwinder samtalar med Anna Bril, ÅSK-kommittén, SWEA International.

 

Läs mer om Anne-Marie Eklund Löwinder i SWEAs medlemstidning Forum nr 2 2023.

 

 

Dela