blogg-barcelona

SWEA Professional Barcelona

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKTALANDE KVINNOR MED
VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS

PulsAnalys och Paradox hos SWEA Professional Barcelona

[ezcol_2third]

Mjuka värden och humankapital är förmodligen det viktigaste som finns för ett företag som vill uppnå sina uppsatta mål. Hur kan man motivera personalen? Hur löser man konflikter? Hur kan man bli en bättre ledare? Hur kan vår organisation bli effektivare? Det är frågor som alla företagare bör reflektera över dagligen. Att få ett positivt och inspirerande arbetsklimat är en framgångsfaktor att räkna med, för om personalen trivs så går ofta företaget bra.

SWEA Professional Barcelona anordnade en inspirationsföreläsning om hur vi med hjälp av personlighetsanalys bättre kan förstå både oss själva och andra. Mia Wernersson, VD på PulsAnalys AB, är inspiratör och föreläste om kommunikation, motivation och drivkrafter som nycklar till framgång.

Personprofilen visar beteendemönster baserat på den så kallade DISC-teorin. Områden där den kan används på ett effektivt sätt är inom personlig utveckling, ledarskap, kommunikation, grupp- och teamutveckling, psykosocial arbetsmiljö, säljutveckling och utvecklingssamtal. Det är ett enkelt, tydligt och snabbt verktyg att använda.

  • Röd — Är du målmedveten, drivande, snabbtänkt och viljestark? Ogillar du att slösa tid på oviktiga detaljer eller irrelevanta frågeställningar? Då är du förmodligen en s.k. röd personlighet.
  • Gul — Är du festens medelpunkt? Är du sällskaplig, uttrycksfull och har livlig fantasi? Ogillar du att gå in på alltför invecklade detaljer eller opersonliga samtal? Då är du förmodligen en s.k. gul personlighet.
  • Grön — Är du tålmodig, serviceorienterad, lojal och en god lyssnare? Ogillar du förändringar, otrygghet eller när det blir fort och fel? Då är du förmodligen en s.k. grön personlighet.
  • Blå — Är du en analytisk, noggrann och detaljerad tänkare som tycker om rutiner och system? Ogillar du slarv, oklarheter eller bristfällig information? Då är du förmodligen en s.k. blå personlighet.

Jag kom i kontakt med Mia Wernersson under en aktivitet hos SWEA Professional Stockholm. PulsAnalys erbjöd oss som deltog på föreläsningen att helt kostnadsfritt göra en personprofil, där man mäter en persons beteende, samt att få en återkoppling via telefon. Personprofilen kan bland annat användas för personlig utveckling, utvecklingssamtal eller i en coachingsituation.

Jag gjorde en personprofil och den blev väldigt träffsäker och stämde förvånansvärt bra in på mig. Den beskriver bland annat var man trivs allra bäst, ”vårt sociala jag”, dels hur man anpassar sig i en arbetssituation och slutligen hur man anpassar sig i en pressad situation.

Under återkopplingen berättade Mia att PulsAnalys sökte en person som vill bli distributör i Spanien. Vi bestämde att köra ett tillfälle med SWEA Professional Barcelona, som vi självklart öppnade upp för alla SWEA-medlemmar att delta i oavsett avdelning. Zoom har verkligen öppnat upp möjligheten att förenas med våra SWEA-systrar runt om i världen!

PulsAnalys söker distributörer runt om i världen, www.pulsanalys.se/distributor/, så om någon är intresserad, kontakta Mia Wernersson, info@pulsanalys.se, för mer information. När du startar upp skall du ha genomgått grundutbildning, www.pulsanalys.se/grundutbildning-disc/, och blivit certifierad PulsAnalys-användare.

Fredrik Wester 17 år senare – Paradox-resan 2003-2020

Fredrik Wester är född och uppvuxen i Umeå och där startade han sin entreprenörsbana som 16-åring, då han tillsammans med sin bror började sälja Nintendospel via postorder och annonser i Gula Tidningen. En advokat hörde av sig och anklagade Fredrik för att sälja piratkopior och på så vis blev det ett abrupt slut på verksamheten. I stället flyttade Fredrik till Göteborg för att studera på Handelshögskolan och så blev det blev också ett års utbytesstudier i Japan. Utbildningen slutförde han aldrig, då det var annat som lockade…

Paradox grundades 1999 och Fredrik anställdes 2003, företaget hade då endast sex anställda. 2004 köpte Fredrik ut dataspelsverksamheten för den symboliska summan av en krona, men då ingick även skulder. Paradox Interactive börsnoterades 2016 på Nasdaq First North och har idag både publicering och intern utveckling av spel och varumärken. De är en ledande global utgivare av strategispel för PC. Distributionen av spelen sker främst via digitala kanaler till PC- och konsol-plattformar, men även för mobilenheter. Deras största varumärken är Stellaris, Europa Universalis, Hearts of Iron, Crusader Kings, Cities Skylines, Prison Architect, Magicka, Age of Wonders och World of Darkness. Antalet registrerade Paradox-användare närmar sig nu 13 miljoner. Paradox har en snittålder på spelarna på 37 år. Cities Skylines är spelet som har flest kvinnliga spelare.

Paradox vision är ”We make the game – you create the stories”. Fredrik berättade att de gjorde en undersökning bland de anställda som själva fick välja vilka ord som bäst beskrev företaget och utfallet blev ”nerdy”, nördig. En av Paradox visioner är därför ”Make the World a Nerdier Place”.

Idag har man cirka 650 anställda och nio kontor (Stockholm, Umeå, Malmö, Tampere, Delft, Paris, Seattle, San Francisco och Barcelona). Paradox har en kvinnlig VD, Ebba Ljungerud, som tillträdde i augusti 2018, samt ytterligare fyra kvinnor av totalt nio personer i ledande befattningar. Av spelutvecklare, grafik och art är cirka 40 % kvinnor, men inom programmering är de anställda under 10 % kvinnor. Fredrik Wester påpekar att det generellt är svårare att hitta kvinnliga programmerare men glädjande är att studion i Bulgarien har många fler kvinnor.

Resan med Paradox har varit långt ifrån problemfri. Fredrik anger att de sju åren av likviditetsbrist har varit den största utmaningen. En amerikansk distributör hade ekonomiska problem och betalade inte för de spel som de fått. Det medförde i sin tur att Paradox fick problem med skulder till sina leverantörer och utvecklare. Företaget var sex veckor från konkurs. Fredrik jagade kapital men fick bara nej från banker, partner och riskkapitalister. Det är enda gången han varit orolig och legat sömnlös, berättade han.

Fredrik klev av som VD 2018, då han ansåg att han ägnade för mycket tid åt personalfrågor och administration, han drivs istället av marknadsföring och affärsutveckling. I dag är han huvudägare och arbetande styrelseordförande. Att driva Paradox är fortfarande det roligaste han vet och han är fast besluten att fortsätta så länge han tycker det är intressant.

Vädret är den huvudsakliga avgörande faktorn att det blev flytt till Sitges i Spanien och det ångrar han inte en sekund. Fredriks bästa råd till dig som vill starta eget: satsa på något du är väldigt bra på, då blir du passionerad och kommer att tjäna pengar.

Mer om Fredrik

  • Ålder: 46 år
  • Bor: Sitges, Spanien
  • Familj: Fru Lovisa, medlem i SWEA Barcelona, två barn på 15 och 12 år och två bonusbarn på 24 och 20 år
  • Bakgrund: Uppvuxen i Umeå, studier på Handelshögskolan i Göteborg och i Japan. Bor i Sitges, Spanien. Anställdes på Paradox 2003, tog över företagets dataspelsverksamhet 2004 och idag arbetande styrelseordförande.
  • Intressen: fotboll, vin och mat
  • Favoritspel: Crusader Kings och FIFA

SWEA Professional Barcelona

Jessika Klingspor, Rebecka Malm, Lisa Heenberger och Annika Tingström var de som var med och startade SWEA Professional Barcelona. Den 28 september 2016 hade man första mötet med 45 deltagare. Annika Tingström är fortfarande aktiv i SWEA Professional Barcelona tillsammans med Kerstin Johansson och Lina Josander.

Ni är välkomna att delta i våra onlineaktiviteter och du hittar SWEA Professional Barcelona och SWEA Barcelona på Instagram och Facebook här: @sweaprofessionalbarcelona @sweabarcelona

/Lotta Rigby Fors AO SWEA Barcelona

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end]

Mia Wernersson
Mia Wernersson
Fredrik Wester
Fredrik Wester
Lotta Rigby Fors
Lotta Rigby Fors
Annika Tingström
Annika Tingström
Lina Josander
Lina Josander
SWEA Professional Barcelona
SWEA Professional Barcelona

[/ezcol_1third_end]

Dela