Helen Lundström Erwin – författare och VR innovatör

 

Jag flyttade till New York för nästan 33 år sedan och jag bor här med min amerikanske man och vår hund. Jag är författare, VR-innovatör och VR-skapare.

Mina böcker handlar om historia och människorna som levde före oss. Jag är fascinerad av vad folk brann för och vad de tyckte och tänkte. Alla mina böcker har karaktärer som har starka åsikter om det som var viktigt på deras tid. En del av deras åsikter håller vi med om idag, och andra blir vi chockade av. Det är just detta som jag tycker är så intressant att skriva om. Det är spännande att leva sig in i deras tankar och det ger en stor förståelse för varför det var som det var tidigare om vi kan förstå hur de tänkte. För det mesta var människorna precis som vi, men de hade inte lika stor tillgång till kunskap och hade andra politiska åsikter än vi p.g.a deras omständigheter. Religionen spelade också oerhört stor roll, speciellt före upplysningstiden.

 

 

Det är viktigt för mig som författare att inte skriva om karaktärer med samma moral som jag själv har, utan leva mig in i deras liv och skapa känslor som kommer från deras omständigheter och omgivning. Att skapa en karaktär som levde på 1700 talet med samma syn på t.ex samkönade äktenskap eller mångfald som vi har, skulle bli lika fel som om jag hade satt in ett kylskåp i deras hus.

Min nya roman, The Lure of Water and Wood, handlar om trolldomsrättegångarna på1600- och 1700-talen i Sverige och om människorna som blev satta i fängelse eller avrättade för det sas att de hade umgåtts med Näcken och Skogsrået. Det har varit en fantastisk bok att skriva och källforska till. Jag har skrivit den från Näckens och Skogsråets perspektiv, och det är deras tankar och deras liv som jag har porträtterat. Det har breddat mitt kreativa utryck på ett helt annat sätt än mina andra historiska romaner. Och det var superspännande att skapa karaktärer som är komplexa och mångdimensionella. De döljer båda sina sanna jag, och Näcken försöker att inte dränka folk men han lyckas inte alltid.

 

 

Den andra sidan av mitt yrkelsliv är VR, Virtual Reality. Hanna, en av huvudpersonerna i min roman Sour Milk in Sheep’s Wool, har ett kafé där hon och hennes vänner träffas efter stängning för att kämpa för kvinnors jämlikhet och för att stödja varandra medan de hanterar tidens frågor.

 

Detta kafé har jag återskapat i Virtual Reality. Och precis som Hanna gör i boken, så är mitt kafé en samlingsplats för kvinnor och för våra manliga allierade. Det ser ut precis som jag tänker mig att Hannas kafé ser ut. Men i VR kallas det The Foremothers Café, för kaféet är till för oss, vi kvinnor som lever idag, och som står på våra förmödrars axlar. Den här delen av mitt yrke är nytt för mig, men jag får ett fantastiskt stöd av mina kollegor inom VR-branchen. Jag är medlem i XR Women, en global organisation för kvinnor i XR (Extended Reality – Virtual Reality – Augmented Reality.) Vi har möten varje onsdag och varje vecka så är en av oss föreläsare och sen kan vi alla ställa frågor till varandra. Det ger bra erfarenhet och det är fantastiskt att ha en grupp kvinnor att få stöd av inom samma branch, speciellt eftersom det är ganska nytt  för oss alla. Det är lite som SWEA faktiskt, förutom att vi träffas i VR.

 

Mina böcker går att köpa i internationella Webbokhandlar och bor du i USA, så kan du köpa dem i din lokala bokaffär, eller Amazon och Barnes and Nobles. Och kom gärna och hälsa på mig i The Foremothers Café. Jag har öppen Fika varje torsdag kl 14.00 EST. Kontakta mig om du vill komma på Fika eller ett annat evenemang i The Foremothers Café. Du är också välkommen att föreläsa hos mig. Där är inga geografiska gränser, bara tidsskillnader.

www.helenerwin.com

https://www.linkedin.com/in/helen-lundstr%C3%B6m-erwin-author/

Dela