Lotta Rigby Fors – en nyfiken mångsysslare

Hur gick det till och vad ska jag bli när jag blir stor?

Lotta Rigby Fors, AO SWEA Barcelona, berättar om sin resa genom utbildningar och yrkesliv.

SWEA Professional Barcelona inledde det nya året med en intressant och stimulerande kväll tillsammans med vår ordförande Lotta Rigby Fors. Lotta berättade om utbildningar, yrkesliv och framtidsplaner under rubriken ”Hur gick det till och vad ska jag bli när jag blir stor?”

Vi var ett femtontal Sweor som samlats för att lyssna samtidigt som vi bjöds på förfriskningar med tilltugg. Lotta har ett förflutet som kock, så förtäring hos Lotta är alltid mycket välsmakande.

Lotta inledde med att berätta om SWEA Professional och vilka möjligheter vi Sweor har till bollplank och stöd. Bland annat kan du presentera din egen verksamhet/företag på Facebook, SWEA Professional Världen och SWEA Professional Barcelona. Eller varför inte ta kontakt med en mentor för att få ett bollplank för idéer och utveckling? Följ gärna SWEA Professional Världen på Facebook, Instagram och LinkedIn för att få information och hålla dig uppdaterad.

 

Lotta är uppvuxen i Luleå. Mamma och mormor är starka förebilder och hennes främsta supportrar. Under skoltiden var idrott och kompisar Lottas största intressen och hon hade ingen längtan efter teoretiska studier. Då blev det, som en kompromiss, gymnasieutbildning till kock. Men efter några år väcktes tanken på en mer teoretisk utbildning. Efter gymnasiestudier på komvux studerade hon till apotekare i Uppsala. Parallellt med studierna tog hon varje chans att resa och hon har utforskat de flesta delarna av världen tillsammans med kompisar och sin man, men även på egen hand.

 

 

 

 

 

 

 

Att vara så självständig som möjligt och att själv få styra över tillvaron har alltid lockat Lotta. Varför inte driva ett eget företag? Då passar det bra med utbildning i ekonomi. Sagt och gjort – det blev en magisterexamen i företagsekonomi. Drömmen var att driva ett eget apotek, men svenska staten hade fortfarande monopol på apoteksverksamheten. Lotta började arbeta inom läkemedelsindustrin där hon trivdes och fick många goda kollegor och vänner.

När apoteksmarknaden släpptes fri år 2009 kunde Lotta lägga anbud på flera apotek. Hon vann budgivningen på tre apotek inom Apoteksgruppen, två i Stockholm och ett i Luleå. Nu inleddes en intensiv tid då Lotta drev apoteken samtidigt som hon under några år hade en fot kvar i läkemedelsindustrin. Lotta lyckades så bra att hon 2011 utsågs till ”Årets apoteksentreprenör”.

Lotta slutade inom läkemedelsindustrin och efter åtta år som apoteksägare kom möjligheten att sälja verksamheten. Lotta tvekade inte. Nu fanns chansen att förverkliga ytterligare en dröm – att bo utomlands i ett soligare klimat. Barcelona stod högt upp på listan eftersom det är en levande stad året om och inte bara en semesterort. Här finns kultur, restauranger, strand och härliga naturområden nästgårds. Lotta och hennes man köpte sin första lägenhet i Barcelona 2015 och 2018 gick flytten för ett boende på heltid.

Lotta ägnar mycket av sin tid åt arbetet inom SWEA, vilket hon beskriver som stimulerande, utmanande och lustfyllt. Men hon har också hunnit läsa in en kandidatexamen i psykologi under åren i Barcelona. Under pandemin när allt stannade av kom rastlösheten ifatt Lotta. Hon längtade efter nya projekt. Så införskaffades huset på Costa Brava som både är en uthyrningsverksamhet och en härlig rekreationsplats för Lotta och hennes man, släkt, vänner och Sweor.

Men vad ska Lotta bli när hon blir stor? Ja, det vet hon inte. Men hon är helt säker på att hon kommer hitta nya, lockande projekt att sätta tänderna i. Lotta ser sig själv lite som Pippi Långstrump – ”det har jag aldrig provat, det klarar jag helt säkert”! Det tror vi också som lyssnade på Lotta!

 

Vilka egenskaper är det då som gör Lotta till ett energiknippe?
Jo, hon är nyfiken, självständig, envis, hängiven, optimist, kreativ, positiv, visionär och sist, men inte minst, modig.

Här är Lottas tips på hur man kan nå dit man vill och önskar:

Måla upp din vision.
Sätt upp mål och se till att nå dem, båda stora och små. Varje gång du når ett mål växer du och vågar utmana dig själv ännu mer.
Var inte rädd för att misslyckas.
Ha roligt längs vägen, det är en bra drivkraft.
Fira varje framgång.

Lotta avslutade med att berätta om ett intressant seminarium med Swean Jessica Hill Holm som arbetar med coaching för både professionell och personlig utveckling. Jessica Hill Holm har generöst delat med sig av det som hon kallar för Speed Coaching.

Speed Coaching innebär att du coachas i ett specifikt ämne som du behöver hjälp med. Det är vanligt att det sker under kort tid, mellan 30 – 60 minuter. Det kan till exempel handla om något på jobbet, i karriären eller i privatlivet. Det kan vara en fråga som du snabbt behöver reda ut och få rätsida på.

Varje deltagare får enskilt för sig själv svara på tio frågor, 30 sekunder per fråga, för att få en tydligare bild av sin aktuella frågeställning och kunna se möjligheter till en väg framåt.

En av grundstenarna i Jessicas arbete kallas SMART, en metod för hur man tänker kring sina mål. Ett mål ska vara Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt = SMART.

Vi fick alla prova på detta och det blev en och annan aha-upplevelse, några rynkade pannor och många skratt.

 

Elisabet Lindholm
SWEA Barcelona

Dela