Camilla Trier Mörch

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKTALANDE KVINNOR MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS!

[ezcol_2third]

Camilla Trier Mörch, Advokat, New Jersey, USA

Från Djursholms Ekeby till advokat i New Jersey

När jag var femton flyttade jag till Oregon i USA som utbytesstudent. Min pappa, som är dansk, emigrerade till USA när han var sju och min svenska mamma kommer från Borås. Mina föräldrar träffades på college i USA. När jag föddes bodde vi i Danmark och senare, när min syster Andrea Trier Mörch (SWEA Malmö) föddes, så bodde vi i Ohio. Därefter flyttade vi till Beirut i Libanon där min lillebror är född. Vi flyttade mycket på grund av min pappas arbete och senast jag bodde i Sverige var i Djursholm Ekeby. 1987 flyttade vi till Oregon som utbyts student, men sen kom familjen pga av nytt jobb och jag flyttade till New Jersey och där började jag på high school. Därefter läste jag en kandidatexamen på Kean University.

Efter skolan jobbade jag som markpersonal på SAS vid Newarks flygplats. Det var en rolig tid! Vi flög väldigt billigt och fick se stora delar av världen. Ibland fick vi vänta på resa tillbaka hem tills det fanns lediga flygstolar åt oss, men det löste sig alltid.

Jag blev väldigt intresserad av miljöfrågor och bestämde mig för att läsa till advokat för att hjälpa miljön. Jag bor i New Jersey, en delstat som inte är känd för sin miljövård. Det tar tre år att läsa till jurist i USA, därefter måste du ta en ”bar exam”. Så heter provet som tar två dagar i New Jersey, varje delstat har sin egen ”bar exam”.

Jag tog min juristexamen på Seton Hall University, School of Law, 1995. Då var det lågkonjunktur och det var väldigt svårt att hitta jobb, men till slut fick jag anställning som försvarsadvokat på en advokatbyrå för olycksfall. Alltså inte alls det som hade drivit mig till juridiken! Det visade sig att de flesta miljöfall handlar om försäkring och vem som ska betala för att göra rent igen. Jag tyckte det var så tråkigt att läsa om försäkringskontrakt, så det blev domstol och olycksfall istället. Jag tyckte om att resa till olika domstolar och delta i konferenser om fallen tillsammans med domare och andra advokater.

Som anställd fick jag väldigt få semesterdagar, bara femton dagar per år och därför började jag fundera på att starta eget. Jag ville ju resa till Falkenberg och kunna spendera tid i vår halmtäckta gård som ligger vid havet i Digesgård. Vid den tiden hade jag börjat försvara fall om medicinska räkningar, som är något som vi inte behöver oroa oss för i Sverige. Jag diskuterade det här med min man och han undrade hur det skulle fungera för oss ekonomiskt. Jag sa: ge mig sex månader, går det inte så söker jag nytt jobb. Det var sexton år sedan!

Listen to your gut!

När jag startade eget var jag försiktig med att lägga för mycket pengar på kontorshyra och kontorsmöbler. Jag jobbade hemifrån i nio år innan jag köpte min egen kontorslokal. Till slut köpte min man och jag ett litet hus där jag har mitt kontor och där vi idag även hyr ut kontorsplats till andra egenföretagare. Min resa till jobbet tar tre minuter. Jag har nu tre anställda och vi funderar på att anställa fler, men avvaktar för tillfället.

När jag läser alla fina inslag på SWEA Professional om vad kvinnor har åstadkommit tycker jag det finns en röd tråd i alla berättelser och det är att lita på sig själv: ”listen to your gut”. Jag gör kanske inte alltid det och ibland är det väldigt svårt, men jag tror man sparar tid och energi om man lyssnar på sin inre röst – den har oftast rätt!

Jag har fått lära mig att nätverka, vilket inte är det lättaste. På en föreläsning om nätverkande lärde jag mig att när du exempelvis är på en middag, så bör du inte fokusera på själva nätverkandet. Tänk istället på hur du kan hjälpa andra. Du kan exempelvis introducera människor till varandra, så att de kan jobba ihop, eller så att de kan utbyta tjänster. Vi kvinnor är generellt ganska bra på att nätverka och att jobba ihop med många olika människor. Jag kan nästan alltid hitta något att prata om med andra på en middag eller på golfbanan.

Mina dagar varierar mycket. Sedan covid behöver jag inte köra till olika domstolar i New Jersey, utan vi ses på Zoom istället, vilket är både positivt och negativt. Det positiva är att det blir mindre körande och det negativa är att inte träffa arbetskamrater på samma sätt.

Inom mitt område, rättstvister, jobbar det tyvärr väldigt få kvinnor. Idag är det endast tre kvinnor som har sitt eget företag inom de fall jag hanterar i vår delstat, en delstat med drygt åtta miljoner invånare. Det är en mansdominerad del av lagen, vilket rättstvister oftast är. Men jag tror att det ändrar sig mer och mer och idag är fler än hälften av de nyexaminerade advokaterna kvinnor. Så framtiden ser ljusare ut för oss kvinnor.

SWEA tog ett tag, om jag ska vara ärlig!

Min mamma var med och startade SWEA New Jersey, innan dess var vi en del av SWEA New York. Men det dröjde ända till 90-talet innan jag blev medlem. Jag var avdelningsordförande i New Jersey i tre år, alltså 40 år efter att min mamma var med och drog i gång SWEA NJ. Alltså andra generationen SWEA, det finns fler av oss.  Efter det blev jag vald till regionordföranden i OAME och nu är jag inne på min sista mandatperiod. Min syster, Andrea Trier Mörch som bor i Köpenhamn är med i styrelsen i Malmö.

Vilka underbara resor jag har fått uppleva tack vara SWEA: Bangkok, Perth, San Fransisco, Phoenix, Virginia Beach och Dubai. I Bangkok startade vi SWEAs 40-årsfirande, vilket var magiskt. SWEA har gett mig mycket, jag har fått lära mig mycket digitalt och hur man jobbar ihop med olika tidszoner. Det är inte alltid så lätt att lösa.

Jag har blivit påmind om vad kvinnor kan åstadkomma när de jobbar ihop. Det är klart att det finns diskussioner och delade meningar, men det är fantastiskt när man tänker på vad SWEA har åstadkommit och att vi finns i 30 länder. Det finns inga liknande grupper med kvinnor från de andra skandinaviska länderna.

Tack för att ni läste!

Camilla Trier Mörch


Följ Camilla online

Facebook  Camilla Trier Mörch

Linkedin   Camilla Trier Mörch

Instagram  @

@

[/ezcol_2third]

[ezcol_1third_end]

Camilla Trier Mörch

Morch Law

Golf outing 2021

Camilla Trier Mörch

SWEA 40 år

[/ezcol_1third_end]


LÄS OM FLER SPÄNNANDE KVINNOR I BLOGGEN! >>

Dela