Sonia Collier

Sonia Collier

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKTALANDE KVINNOR MED
VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS

Sonia Collier — Från reklambranchen till välgörenhetsarbete i Portland

[ezcol_2third]

Jag heter Sonia Collier och är född i Stockholm, med hjärtat i Östersund och Jämtland där jag spenderade mycket tid hos min mormor och morfar när jag växte upp.

Jag har varit med i SWEA Portlands styrelse som sekreterare sedan avdelningen grundades. 2021 började jag aktivt bygga upp SWEA Portlands sociala mediekanaler och startade även SWEA Portland Sport & Motion tillsammans med vår kassör Carin Rittby-Cane.

23 år gammal år 1988 flyttade jag till Los Angeles efter att min mamma gott bort i cancer och jag blivit föräldralös. Jag började arbeta i reklambranschen med inriktning på marknadsföring efter en kort tid som barnflicka. Familjen jag jobbade hos såg potential i mej och erbjöd mej en tjänst på deras reklamfirma och där lärde dom mej branschen.

År 1992 blev jag rekryterad till Wieden & Kennedy, Nikes reklambyrå i Portland, Oregon. Där stannade jag i sju underbara år och fick lära mej allt om amerikansk sport – på riktigt! Jag fick uppleva många stora sportevenemang, inklusive från första bänk och se Michael Jordan i full action i Chicago!

På WK blev jag specialist inom inköp av tryckt material. Jag kallade mej ”isprinsessa” och fick trycka upp allt från stora billboards, tidningsreklam och att överse målandet av byggnadsfasader för miljonbelopp – men om du hade frågat mej om att trycka en enkel t-shirt så hade jag inte kunnat något om det. Jag hade hamnat i reklambranschens mecka med dom bästa kreativa människorna i USA runt omkring mej.

1999 rekryterade Adidias international mej. Det är det bästa som hänt i min karriär! De senaste 21 åren har jag arbetat för Adidas inom Global Brand Design, Retail, Womens + Diversity & Inclusion och sist men inte minst med Adidas Global Brand Strategy – Sustainability. Jag har haft en otrolig resa med Adidas där jag jobbat både lokalt i USA men även internationellt med erfarenheter från affärsresor över hela värden.

Jag har varit med och lanserat fyra All-Star Games inom basket med Adidas som sponsor. Då byggde vi om våra butiker och lanserade reklamkampanjer inför evenemangen i bland annat Los Angeles, Las Vegas, Atlanta och Denver. Det blev många och långa arbetsnätter, men så fantastiskt givande och vilken framgång för företaget!

År 2014 fick jag reda på att Adidas startat en ny avdelning, specifikt för kvinnor och sport. Då tänkte jag att det var ju solklart att jag ville vara med i den gruppen, kvinnor + sport! Det tog ett år att få in foten i det lilla men starka teamet som jobbade med hela organisationen. Bland annat handlade det om hur vi pratar med den kvinnliga konsumenten, en konsumentgrupp som fått väldigt lite fokus inom Adidas innan dess.

Det största jag drev där var lanseringen av bh-experter i våra affärer – det mest intima köpet för en kvinna, men oftast med väldigt liten expertis hos dom butiksanställda. Generellt har 80 % av alla kvinnor fel storlek på sin bh! Jag åkte till Shanghai, London, NYC och LA för att lansera träning hos handplockade ambassadörer i våra flagship-butiker där. Programmet vann stora priser som bästa lanserade personalutbildningsprogram år 2018.

Tyvärr blev jag uppsagd med en stor grupp (många 50-plussare och kvinnor) den 20 Februari 2020 då företaget gick igenom ännu en omstrukturering. Adidas är ett företag som är väldigt mansdominerat och tyvärr förstod inte den högsta ledningen varför vi behövde en grupp som specifikt lärde företaget om den kvinnliga konsumenten, så vår grupp blev en av dom som försvann.

Som tur var fick jag ett erbjudande att ta över ett vikariat för en kvinna som vabbade. Därmed fick jag chansen att än en gång lära mej något nytt, nämligen att jobba med Adidas återvinningsstrategi. Att kunna avsluta min karriär inom ett så otroligt viktigt område var fantastiskt givande och inspirerande för mej. Den 31 december 2020 var min sista dag med Adidas.

Jag känner mej besviken att så många fantastiskt drivande kvinnor fick gå, men samtidigt känner jag mej väldigt lyckligt lottad att ha fått jobba med så många fina, starka och ambitiösa kvinnor.

Jag har tagit ledigt 2021 för att få en välförtjänad paus i min otroligt spännande karriärsresa. Det beslutet gjorde att jag nu plötsligt har all tid i världen att börja uppleva livet på nytt. Vilken frihet!

Jag jobbar nu som volontär i ett stall två dagar i veckan och tar hand om skadade hästar. I utbyte får jag en gratis lektion i hoppning på söndagar. Att kunna komma tillbaka till stallet och hästar är det bästa jag gjort! Det är inte jag som tar hand om hästarna, har jag kommit på, det är dom som tar hand om mej, mitt hjärta, min själ och mitt självförtroende.

Mitt andra projekt är med gruppen Pen + Napkin. Det är en non-profit-gemenskap som möblerar och inreder hem för familjer och individer i övergång från hemlöshet:

När en familj eller individ övergår till ett tomt hem är det mer sannolikt att de återvänder till hemlöshet, men med möbler ser vi på Pen + Napkin en 99-procentig framgångsgrad för att få slut på hemlösheten i deras liv!”

I mars ska jag och mitt Portland-team slutföra vårt första projekt med ett inrett hem till en familj. Vi kommer att visa när familjen kommer till huset för första gången på lokal-tv samt i våra social mediekanaler. Vilken ära att kunna delta i detta projekt och ge en hemlös familj tak över huvudet!

SWEA har blivit en otroligt stor del av mitt nya liv, då jag nu har tid att engagera mej på ett helt nytt sätt. Att få starta upp SWEA Portlands sociala mediekanaler och SWEA Portlands Sport & Motion har varit fantastiskt givande och det är detta nätverk som räddat mej i dom stunderna när jag faktiskt undrat ”what’s next”?

Jag brinner för min familj, skidåkning (på alla sätt och vis), vandringar, cykelturer, SUP, ridning, yoga samt mat, böcker och resor för att få uppleva nya kulturer, människor och språk. Min nya frihet har gjort att jag också kunnat ägna mej åt vad jag älskar mest, nämligen naturen, framför allt skog och sjöar! Jag rullar gärna ut med vår husvagn så mycket det går för nya naturupplevelser.

Jag är väldigt tacksam för nätverket med fantastiska svenska kvinnor som jag har fått chansen att träffa genom SWEA, och ser fram emot att lära känna fler avdelningar och Sweor i framtiden!

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end]
SWEA Professional blogg: Sonia Collier

SWEA Professional blogg: Sonia Collier

SWEA Professional blogg: Sonia Collier

SWEA Professional blogg: Sonia Collier

SWEA Professional blogg: Sonia Collier

SWEA Professional blogg: Sonia Collier
[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1third]SWEA Professional blogg: Sonia Collier
[/ezcol_1third] [ezcol_1third]SWEA Professional blogg: Sonia Collier
[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]SWEA Professional blogg: Sonia Collier
[/ezcol_1third_end]

Dela