Susanne Hellman Holmström – Certifierad kattbeteenderådgivare

Hur ska det gå när pappan tar med sin 4-åriga dotter på en jättestor kattutställning på danspalatset Moriskan i Malmö? Inser han vad han kan ställa till med för familjelyckan?

När man tar ett barn till ett ställe med hundratals gulliga, söta, långhåriga, korthåriga och bara så vackra varelser händer det något i barnets hjärna. Alla barn vill säkert ha en katt, och så även jag som var barnet här. Men tji den, efter mycket tjat i familjen fick jag inse att då mamma var allergiskt skulle det aldrig bli någon katt. Men där och då, gjorde jag en plan.

När jag fyllde 7 år och kunde läsa, så läste jag den lilla handskrivna lappen som hängde på mataffärens anslagstavla. Där stod KATTUNGAR BORTSKÄNKES. En lockande text för ett barn som nu hade som sin allra största önskan att få en egen liten katt.

Så jag ringde telefonnumret, och strax därefter vandrade jag stolt med en livs levande alldeles egen kattunge i min röda skolväska. Utan att fråga mina föräldrar om lov, förstås.

Idag jobbar jag som certifierad kattbeteenderådgivare, kattpsykolog, författare, bloggare och föreläsare. Och jag älskar mitt jobb. Verkligen älskar att ”rädda katter” från den sista sprutan.

Men jag kan också säga att jag är en äktenskapsräddare. Väldigt många äktenskap är på skilsmässans brant för att familjens katt kissar i sängen, biter barnen eller slåss med sin nya kompis.

Eftersom katten många gånger är kvinnans val, kan mannen hota med att flytta om inte katten gör det. Ni kan förstå förtvivlan i många av mina kunders röster. Du är vårt sista hopp, säger de, annars… Helt rätt, det är avlivningshot som står på spel.

Hur blev det denna resa egentligen?

Jodå, det har varit katter för hela slanten under hela mitt liv, från den där dagen 1967 som jag fick gå på den där kattutställningen.

Jag hamnade på en kattutställning och blev blixtkär i den nallebjörnsliknande kattrasen Brittiskt Korthår. Så det blev först en, sedan två och därefter en hel uppfödning.

Jag har fött upp denna ras i över 35 år, designat klösträd, haft en katt- och hundbutik och varit säljare på ett amerikanskt hund- och kattmatsföretag. Men eftersom jag bara ville jobba med katter, ringde jag upp det internationella stora företaget Royal Canin och sa att jag kunde hjälpa dem med deras minussiffror och jobba aktivt med deras kattmat. Det gjorde jag med stor framgång under 13 år och fick vara med på en magisk resa, både försäljningsmässigt och även utvecklingsmässigt.

Men någonstans gnagde det i själen av att väldigt många katter blev avlivade för att de gjorde saker som människor inte tycker om, som att kissa i sängen eller på andra möbler. Rådet var då från många veterinärer att avliva den katten och köp en ny. Fruktansvärda ord när jag visste att det går att göra något åt problemet.

Det finns alltid en anledning till varför en katt gör på ett speciellt vis. Det gäller bara att man tar reda på grundproblemet. Vet man hur man ska leta så hittar man ”felet” ganska snabbt och kan hjälpa till att göra en vettig åtgärdsplan.

2007 var jag modig nog att starta mitt eget företag som kattbeteenderådgivare för att kunna hjälpa ledsna kattägare. Sedan dess har jag hjälpt tusentals kattägare genom åren, skrivit fem böcker i ämnet, varit SVT Gokvälls kattexpert, hjälpt Arga Snickaren i TV med kattproblem, haft en egen app, skrivit massor av artiklar, drivit en podd och bloggat om katter.

Jösses som det blev.

För 10 år sedan köpte jag och min sambo ett hus i underbara Torrevieja på Costa Blanca. Det är mitt andningshål och påfyllnad för ny energi. Mina tre senaste böcker har skrivits där, och snart är en ny på gång.

Jag är med i SWEA Costa Blanca med det härliga gänget som finns där. Jag försöker vara med på träffar och olika typer av event, som skrivarpartyn, föreläsningar och utflykter.

Idag jobbar jag mycket online med min rådgivning, men gör en del hembesök också. Innan coronan slog till var jag runt i Skandinavien och föreläste om katter för djurägare, kattuppfödare och veterinärpersonal. Nu efter coronan har det mest blivit digitalt och det är bara att hänga med i utvecklingen. Att lära sig nytt är ju aldrig fel. Bra för hjärnan, säger de kloka. Den sista webbföreläsningen jag hade i april i år hade 1800 anmälda deltagare.

Katter är ett populärt djur. Men tyvärr ett av de mest ”missförstådda”. Det är därför jag brinner för att sprida kattkunskap till alla, det är det som våra katter behöver. Att bli förstådda. Och när de blir förstådda kommer deras status att höjas.

Såklart handlar mycket även om tillgång och efterfrågan, där katterna är alldeles för många i världen p.g.a. av människors slarv med att kastrera sina katter innan de släpper ut dem eller, dessvärre, överger dem.

Många länder jobbar i motvind, men gör något för att hjälpa katterna. Som att ställa krav på kastrering, ID-märkning och ägarregistrering.

Känner du att du vill veta mer om mig och vad jag sysslar med, eller min bakgrund eller kommande aktiviteter, gå gärna in på min hemsida kattproblem.se.

Kanske du behöver rådgivning om din katt, eller har en kompis som behöver det, boka då gärna en rådgivningstid.

Jag önskar er en fantastiskt fin sommar, och kolla gärna vad katterna i området gör med sin svans när de möter dig. Svans upp och en liten krökning på svanstippen betyder: Här kommer jag med glada avsikter. En ”vänlighetsduell” helt enkelt, och en respektfull signal till dem de möter.

Med spinnande hälsningar
Susanne Hellman Holmström

Certifierad Kattbeteenderådgivare, ISFM Adv Cert FB*
International Society of Feline Medicine, Advanced Certificate in Feline Behavior
Diplomerad coach, utbildad av Coach Companion, anslutna till internationella ICF
– För kattägare som vill göra en livsförbättring

+46 709-845040
Tidsbokning kan göras via BokaDirekt eller via min hemsida.

Mina böcker:
Kattens Beteende (Ica bokförlag)
Att bli med katt (Ica bokförlag)
I Huvudet på din katt (Bokfabriken)
Oss kattvänner emellan, skriven tillsammans med kattälskaren ”Fråga Doktorn” Suzanne Axell.
(Bokfabriken)
Om katten själv får välja – så blir du den perfekta kattägaren (Bokfabriken)
Är även medförfattare till boken Boosta Din Business, en bok om hur du kan sticka ut och nå framgång med ditt företag.

 

 

 

Dela