Tina-Darcel-Widget2

SWEA Professional Paris

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKTALANDE KVINNOR MED
VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS

Att starta en SWEA Professional grupp mitt under en pandemi

[ezcol_2third]

SWEA Paris

SWEA Paris har funnits sedan 1987 och har de senaste åren haft ca 70 medlemmar. Medlemsantalet har varit ganska konstant under en längre tid och till och med, dessvärre, varit lite på nedgång. Vi kunde därför konstatera att nya medlemmar behövde rekryteras för att få avdelningen att växa och utvecklas. Lite yngre medlemmar var målgruppen och förutom det program som redan erbjöds, var det viktigt att även erbjuda aktiviteter på kvällstid som passar dem som arbetar.

I många andra avdelningar har SWEA Professional startats upp de senaste åren och tiden för att starta upp även i Paris hade kommit. Det var bland annat därför jag blev rekryterad till SWEA Paris och dess styrelse. Detta var i början av 2020 och det kändes verkligen spännande.

Som utlandssvensk sedan många år kände jag naturligtvis till SWEA, men hittills hade jag inte tyckt att det passade mig. Kanske hade det med åldern att göra. Var sak har sin tid och nu kände jag mig mogen och redo för att engagera mig i SWEA.

Mitt namn är Tina Darcel, jag är 49 år och bosatt i Frankrike sedan 1999. Efter några vändor i Frankrike läste jag franska på Linköpings universitet där jag träffade min franske man som var där på ERASMUS-utbyte. Efter avslutade studier, inklusive två år på universitet i Guildford i England för min del, slog vi oss ner i Paris. Vi hade tänkt stanna några år för att sedan se vart det skulle bära av, men vi blev kvar där. I dag är vi sedan flera år bosatta väster om Paris med våra två barn som går på Lycée International, en internationell skola som erbjuder undervisning på svenska. Båda barnen och vi föräldrar trivs jättebra i den internationella miljön som skolan för med sig och vi lär nog bli kvar ett tag till.

Efter ett par månader som översättare för ett franskt företag ville jag söka mig till någon svensk organisation och våren 2000 fick jag chansen att börja som praktikant på Svenska Handelskammaren i Frankrike och där blev jag kvar i 18 år. Läs gärna förra månadens blogginlägg av min tidigare kollega Katarina Lööf som är deras Managing Director, och även med i arbetsgruppen för SWEA Professional. Svenska Handelskammaren, med Gîta Paterson (som många inom SWEA säkert känner) i spetsen, är en fantastisk arbetsplats och ett unikt nätverk för svenska företag i Frankrike.

Efter 18 år valde jag att ta steget ut i det okända för att bli egenföretagare, så sedan 2018 är jag representant för en handfull svenska företag inom skogsindustrin. Det är en lång historia varför det blev just den industrin som jag inte alls kände till, men det är utmanande och spännande. Jag har också privilegiet att få hoppa in på Svenska Handelskammaren då och då för att arbeta med deras större event.

Förra sommaren fick jag också chansen att arbeta med det unika Svenska institutet i Paris och deras stora satsning Swedish Design Movement. Som utlandssvensk i Frankrike sedan många år är det fantastiskt att få arbeta med och för Sverige och där har SWEA också en otroligt viktig roll. Att få vara med i SWEA och träffa alla dessa fantastiska svenska kvinnor i Frankrike och runt om i världen är verkligen ett privilegium.

Entusiasm versus covid-19

När jag kom in i SWEA Paris styrelse som vice ordförande och sekreterare så blev samtidigt Marja Souquière nyvald ordförande. Att starta upp SWEA Professional var något som hade diskuterats innan jag anlände. Hela styrelsen har sedan starten varit ett otroligt stöd. Det var med stor entusiasm jag såg fram emot att starta upp SWEA Professional, men covid-19 kom emellan och satte käppar i hjulen. Det kändes inte som att det var rätt läge där under våren 2020 att starta upp en helt ny intressegrupp.

Många runt om i världen upplevde samma sak och nog kan man säga att det var en stor chock när hela det franska samhället plötsligt stängdes ner från en dag till en annan och förblev så under 56 dagar våren 2020.

Efter denna förlamning så började Frankrike och även andra länder att öppnas upp i maj månad 2020 och vi kunde alla äntligen få lite andrum, men fortfarande med relativt hårda restriktioner.

Tajmingen för att starta upp SWEA Professional i Paris kanske fortfarande inte var idealisk, men tillsammans med Paris styrelse och deras uppmuntrande ord samt den entusiasm jag kände på nytt efter att ha varit med på en fantastiskt digital nätverksträff med MEMA-medlemmar, kändes det som att det nu var dags.

Petra Cato, då Regionsordförande SWEA MEMA och Catharina Biever, båda från Luxemburg, har båda varit ett oerhört stöd under hela denna process och återkommande hejat på oss här i Paris.

Lite smått började jag dra i olika trådar och ta lite kontakter innan sommaren, men det var först efter sommarsemestern som det äntligen tog fart och jag verkligen tog tag i uppstarten av SWEA Professional Paris på allvar.

SWEA Professional tar äntligen fart i Paris

Ja, så plötsligt var hösten på ingång och sommaren var ett minne blott. Tyvärr kunde man inte säga detsamma om covid-19 som fortfarande höll världen i ett stadigt grepp. Men kunde man inte se ljuset i tunneln lite ändå? Det kändes i alla fall som att det var dags att börja rekrytera medlemmar och komma i gång med SWEA Professional i Paris. Sagt och gjort, telefon och mail gick varma och snart var vi ett 20-tal svenska tjejer som var intresserade av en uppstart av SWEA Professional i Paris.

Ett antal inspirationsmöten sattes upp på Zoom och det var otroligt motiverande. Styrelsen i Paris med Marja i spetsen var lika entusiastiska som jag. Petra och Catharina har som sagt också varit en stor inspirationskälla och de var tillsammans med Marja med på ett jättebra brainstorming-möte under hösten 2020.

Det hann dock bli januari 2021 tills nästa Zoom-möte sattes upp och det var efter det mötet som en arbetsgrupp med fem entusiastiska tjejer kom på plats och vi äntligen kunde börja arbeta på att få SWEA Paris att växa och sätta ihop ett aktivitetsprogram med inriktning SWEA Professional.

För att snabbt växa och få in nya medlemmar satte vi direkt upp ett mål att alla i arbetsgruppen skulle rekrytera två nya medlemmar var, vilket vi alla gjort och fler därtill faktiskt. Vi hade som målsättning att försöka ha en aktivitet i månaden med blandande aktiviteter såsom nätverksträffar, företagsbesök, föreläsningar och workshoppar.

Vi bestämde oss också för att blanda digitala och fysiska event då vi inte visste riktigt hur framtiden skulle te sig, men också för att det finns fördelar med digitala event, såsom internationella nätverksträffar samt att möjlighet att bjuda in talare som inte fysiskt bor i Paris eller Frankrike. De stora avstånden i Paris är också en anledning till att det ibland kan vara smidigare att ha digitala event.

Specifikt för SWEA Professionals aktiviteter är att de alltid äger rum på kvällstid och ofta är inriktade på affärsrelationer, karriär och företagande. Vi vill vara en nätverksplattform för svenska yrkesverksamma kvinnor i Paris och Frankrike.  Alla Sweor är såklart välkomna på de aktiviteter som SWEA Professional organiserar och utbytet mellan kvinnor i olika åldrar är också en viktig del av erfarenhetsutbytet.

Invigning av SWEA Professional Paris

Så, blev det någon invigning av SWEA Professional Paris någon gång då?

Jo, det blev det, dock inte precis som vi hade tänkt oss. Återigen satte pandemirestriktionerna stopp för våra ambitioner och vi bestämde tillsammans med styrelsen och arbetsgruppen att vi helt enkelt fick inviga SWEA Professional Paris digitalt på årsmötet den 4 mars 2021. Det är klart att det var en liten besvikelse att inte få ha en mer festlig invigning men det kändes som att det verkligen var dags för officiell invigning trots de restriktioner som hindrade oss att träffas fysiskt.

SWEA Professional Paris 1 år

Startsträckan var som ni har förstått rätt lång men nu har vi funnits i drygt ett år och vi kan stolt konstatera att antalet medlemmar i SWEA Paris har ökat markant och vi nu är en av de 25 avdelningar runt om i SWEA-världen som har en intressegrupp SWEA Professional.

Tillsammans med SWEA Paris styrelse och vår arbetsgrupp som består av Katarina Lööf, Karin Goriaux, Jeanette Jansson, Caroline Lalisse och mig själv har vi hittills kunnat erbjuda våra medlemmar ett varierat program med företagsbesök, webbinarier samt fysiska och digitala workshoppar. Vi fortsätter med entusiasm att lägga program och värva medlemmar och ser fram emot att växa oss ännu större under de kommande åren.

Några tips till dig som vill starta en SWEA Professional i din avdelning:

  • Ring runt till några energiska och entusiastiska tjejkompisar och peppa dem att hänga på (ingen av tjejerna i arbetsgruppen i Paris hade tidigare varit medlem i SWEA).
  • Sprid ordet om SWEA Professionals uppstart via sociala medier.
  • Gå igenom ditt nätverk, både privat och professionellt.
  • Bjud in till en ”prova-på-träff” med SWEA Professional.
  • Se till att alla i arbetsgruppen drar in nya medlemmar och att de nya medlemmarna i sin tur drar in nya medlemmar. Alla medlemmar måste känna sig som ambassadörer för SWEA.
  • Samarbeta gärna med andra svenska institutioner i landet för event men också för att få in nya medlemmar.
  • Ge din arbetsgrupp och dina medlemmar verktyg att förenkla rekryteringen av nya medlemmar, med t.ex. ett mallbrev som alla kan använda sig av.
  • Berätta om det globala nätverket och dess unika plattform. Ingen annan svensk organisation utomlands kan erbjuda ett liknande nätverk, vi är helt enkelt unika!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram och har du vägarna förbi Paris så hör gärna av dig!

A bientôt!

Tina Darcel

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end]

[/ezcol_1third_end]

Dela