Porträtt av Agneta Bekassy de Bekas
Möt en swea

Agneta Bekassy de Bekas

Agneta bor i Bangkok, Thailand och är medlem i SWEA Bangkok.

Hur hamnade du i Bangkok?

Jag blev SWEA någon gång på senare 80-talet. Jag började som medlem i SWEA Stockholm, något jag aldrig har ångrat. På den tiden bodde jag i Zürich, Schweiz.

Under en sommarmiddag på restaurang Solliden på Skansen i Stockholm, blev jag tillfrågad av dåvarande internationals ordförande Vanja Haley, om jag kunde tänka mig att starta en SWEA-avdelning i Schweiz.

Visst blev jag lite smickrad, det skall erkännas, men visste samtidigt att det innebar mycket arbete och att tid krävs. Jag svarade dock ja, var svårt att motstå den alltid så positiva, glittrande Vanja.

Kom tillbaks efter sommaren i Sverige och kontaktade en väninna som var/är advokat i Zürich. Jag frågade om hon hade lust att tillsammans med mig, ta sig an uppgiften att starta ett SWEA Schweiz. Hon, liksom jag, nappade genast och så satte vi igång. Måste erkänna att det gick trögt i början. Många svenskor som hade bott bra mycket längre än jag och min väninna, tyckte det var konstigt att vi unga, relativa nya i Schweiz blev ombedda att starta SWEA.

I alla fall blev det av och 1989 klubbades SWEA SCHWEIZ igenom som chapter nr. 19 om jag inte minns helt fel. Jag hade äran att få vara först SWEA Schweiz ordförande och sedemera SWEA Zürichs ordförande, då Geneve relativt snabbt ville bilda ett eget chapter. Blev några roliga, intensiva år.

År 2007 lämnade jag och familjen Schweiz och flyttade till Bangkok, Thailand. Thailand var inget främmande land för oss, då vi brukade fira jular här, vår adopterade dotter är född i Thailand och jag importerade en kollektion Thai silk-kläder från en Thailändsk designer under tio år. Var som att komma till sitt andra hem.

Hur är ditt liv i Bangkok?

Jag sökte mycket fort upp SWEA Bangkok och minns det hjärtliga mottagande jag fick, sedan dess har allt rullat på. Jag var SWEA Bangkoks ordförande under en period, jag har suttit i dess donationskommittén och varit lite av allt i allo under de gångna åren. I dag är jag medlem i både Bangkoks valberedning samt SWEA Internationals valberedning.

Då jag inte sysslar med SWEA hela dagarna, så tillbringar jag en hel del tid med att lära ut svenska till både barn, ungdomar och vuxna. Jag är en av de som ingår i Svenska Skolföreningen i Bangkok och har nöjet att undervisa i en hel del skolor samt på svenska och finska ambassaderna.

Jag lider av skrivklåda och det gör mig till en flitig bidragare med artiklar till två tidskrifter. Jag har under åren som gått, haft nöjet att ansvara för de sociala sidorna också, vilket gett mig tillträde till många roliga event och det är många ambassadörer jag intervjuat under årens gång, tillika duktiga Chefs (kockar).

Jag älskar storstäder och jag bor mitt i smeten i Bangkok. Jag gillar att simma och träna, ett måste då jag också är en stor vinälskare och gärna bjuder vänner på middag hemma. Mat och dryck betyder mycket för mig och det har SWEA också gjort och fortfarande gör.

Vad betyder SWEA för dig?

Det är ett unikt nätverk och jag är stolt över att få vara SWEA, att sprida svensk kultur, vårda vårt språk och vara ambassadör för vårt vackra Sverige, det är en glädje. När jag gick med i SWEA var vi rätt små och man kände så gott som alla, det är en omöjlighet idag. SWEA kommer att fortsätta växa och erövra den del av världen där vi ännu inte finns, det är jag övertygad om. SWEOR kan och vill och det ger oftast bra resultat.

Porträtt av Agneta Bekassy de Bekas

Jag är stolt över att få vara SWEA, att sprida svensk kultur, vårda vårt språk och vara ambassadör för vårt vackra Sverige.
Funderar du också på att bli medlem i swea och har frågor kring detta?