Porträtt av Esra Okcabol
Möt en swea

Esra Okcabol

Esra bor i Istanbul, Turkiet och är medlem i SWEA Istanbul.

Hur hamnade du i Istanbul?

Jag är född 1968 i Sverige, Kristianstad och är uppväxt i Göteborg. Jag studerade till tandläkare på Sahlgrenska (Odontologen), när vi fick veta att farmor hade cancer. Hon bodde kvar i Istanbul och ingen här hade tid att ta hand om henne och hon gick igenom en svår tid. Då flyttade jag tillsammans med min familj hit till Istanbul. Jag fortsatte mina tandläkarstudier här på çapa dişhekimliği fakültesi och tog studenten i Istanbul.

Ett år efter jag tog studenten avled min farmor och en kort tid efteråt bestämde vi hela familjen att det var dags att flytta tillbaka hem till Göteborg. Men för min del var det lagar och regler som jag behövde uppfylla för att kunna arbeta i Sverige. Jag behövde skaffa mig en svensk tandläkarlegitimation. Det innebar att studera tre år, gå igenom fyra prov och ett års praktikertjänst. Jag tänkte att allt detta skulle ta lång tid och utan inkomst skulle det bli svårt för mig. Att åka tillbaka till Istanbul och utöva mitt yrke var ekonomiskt bättre, så jag återvände hit och sköt upp tanken på att leva i Göteborg, åtminstone för en tid.

Hur är ditt liv i Istanbul?

Jag lever ensam i Ataköy i Istanbul och arbetar i Yeşilköy tıp merkezi esthetic surgery som tandläkare. Sjukhuset jag arbetar på är aktivt inom hälsoturism. Hit kommer patienter från hela världen, och även från Sverige, för estetiska ingrepp och tandbehandling. På min fritid dansar jag tango sedan tolv år tillbaka, vilket för mig är en både social och fysisk aktivitet som jag blir lycklig av. När det gäller tangokurser och modern dans finns det många möjligheter här i Istanbul. Vi har långa arbetstider och fullt med patienter så att dansa tango blir ett sätt att koppla av och komma bort lite från arbetet.

Vad betyder SWEA för dig?

SWEA utgör också en viktig del av den sociala biten för mig, men SWEA innebär faktiskt mycket mer för mig. Det innebär gemenskap, vara tillsammans med kvinnor som har gemensam bakgrund och ett tillfälle att få uttrycka mig. Det innebär samarbete och vänskap. Det innebär också att uppleva de fina svenska traditionerna och mycket mer fint. Julförberedelserna, julkalender, luciafirandet och mycket annat trevligt som vi gör tillsammans betyder mycket för mig. Att vara tillsammans med andra Sweor och ta del av deras erfarenheter och få tillfälle att uttrycka mig på svenska ger mig en känsla av trygghet. Så jag är tacksam för att kunna vara med i en sådan här organisation långt hemifrån, men ändå hemma med fantastiska kvinnor.

Att vara tillsammans med andra Sweor och ta del av deras erfarenheter och få tillfälle att uttrycka mig på svenska ger mig en känsla av trygghet.
Funderar du också på att bli medlem i swea och har frågor kring detta?