Möt en swea

Maria Manse

Maria bor i The Villages, Florida, USA och är medlem i SWEA Florida.

Hur hamnade du i Florida?

Detta är min tredje SWEA-avdelning. Först var jag med i SWEA Boston från 1996-2015. Sen flyttade jag till Stockholm men gick inte med i SWEA där. Började sen att pendla till Zürich för att min man bodde där, så då gick jag med i SWEA Zürich, 2018-2021. Mars 2021 flyttade vi tillsammans till Florida och jag gick med i SWEA här.

Vi hamnade just i The Villages för att jag såg en reklamfilm om stället 2006, och har sen dess varit helt förälskad. Vi har under åren varit här säkert sex gånger för att kolla in. Januari 2020 såg vi vårt drömhus och slog till. Men så kom coronapandemin och vi kunde inte komma hit. Så vi fick signera alla dokument i cyberspace. 1 april 2020 blev huset vårt.

Under sommaren 2020 fick vi reda på att man kunde resa in i USA om man spenderade två veckor utanför Schengen. Så vi åkte till Kroatien i två veckor och kunde sen resa hit. Vi stannade tre veckor i augusti 2020 i huset, sen tillbaka till Sverige. Tanken var att komma tillbaka i december och stanna tre månader med ESTA. Men så fick jag bröstcancer i oktober 2020 och alla planer ändrades. Men mitt i min cellgiftsbehandling fick vi reda på att min man kunde flytta till USA med jobbet och vi ordnade arbetsvisum som släppte in oss. Jag fortsatte resten av cellgifterna och strålningen här i The Villages. Vi flyttade hit 5 mars 2021. Kan säga att det går lättare att få cellgifter i shorts och flipflops än vinterkläder!!

Hur är ditt liv i Florida?

Nu när vi är pensionärer på riktigt är dagarna fyllda av roliga aktiviteter. Jag spelar golf tre gånger i veckan och går på linedans två till fyra timmar varje dag. Sen blir det utflykter, luncher, middagar, dans på torgen. Vår “stad” har tre torg som har musikunderhållning 365 dagar per år. Mycket dans blir det. Sedan har jag sprungit två 5K-race. Jag som aldrig gillat att springa!!

Vad jag älskar mest är att slippa vinter! Att vakna till en blå himmel och se palmer är en sådan lyx! Och tre av våra fyra barn älskar detta ställe också!

Vad betyder SWEA för dig?

SWEA betyder gemenskap! SWEA var verkligen räddningen när vi kom till Boston hösten 1996 och det inte fanns Facebook. Så många goda vänner och roliga evenemang. Även om jag har många underbara amerikanska vänner är det alltid kul att träffa svenskor/svenskar, för det är ändå mitt modersmål.


Bild från 2021 när jag haft cirka fem cellgiftsbehandlingar.

SWEA var verkligen räddningen när vi kom till Boston hösten 1996 och det inte fanns Facebook.
Funderar du också på att bli medlem i swea och har frågor kring detta?