Linda Rönn – San Diego, USA

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

Linda Rönn

Linda Rönn bor sedan drygt 20 år sedan i San Diego och hon har skrivit boken Bakom skottsäkert glad som är en personlig berättelse som vänder ut och in på abort­rättsfrågan i USA och världen i stort. Boken tar sin start när Linda inser att hon är gravid. Beskedet kommer oväntat, men är välkomnat. Planeringen börjar. Lindas man söker nytt jobb, de måste möblera om i vardagen nu Juni ska ju bli storasyster! Men så kommer samtalet. Läkaren har hittat något avvikande, något som kan vara en variation men som också kan vara farligt. De vet inte säkert än. Ingen vet hur livet kommer se ut.

Nu står Linda inför ett val som hon aldrig trodde att hon skulle behöva göra. Ett högst privat och känslomässigt val som dessutom kantas av kulturella påtryckningar, geografiskt anknutna regler, hot och hat. Ett val som knappast är över ens när beslutet har fattats.

Det är svårt att förändra samhället. Ordet abort är tabubelagt och det är många kvinnor som inte vill dela med sig av sina erfarenheter. Men om vi inte pratar om aborter öppet utan döljer det och använder andra ord när vi pratar om aborter, hur ska förändring någonsin kunna ske?

SWEA-poddens team i detta avsnitt

Intervju: Marija Borenius (SWEA Global) och Anna Tvinnereim (SWEA Örestad)

Redigering: Jenny Hammar (SWEA Seattle)

Webbredaktör: Jenny Hammar (SWEA Seattle)

Sociala medier: Veronica Strandell (SWEA Global)

Du kan också lyssna på avsnittet här