Ettan Bratt – Sverige Stockholm

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

Ettan Bratt

ETTAN BRATT — SWEA SVERIGES GRUNDARE

”Vi har en vänskap över världen som är fullständigt unik och just den där varma vänskapen är väldigt viktig” säger Ettan Bratt om vår organisation SWEA.

Den här gången reser vi tillbaka i SWEA-historien tillsammans med Ettan, eller Elsa Bratt som hon döptes till. Vi får ta del av Ettans färgstarka liv som journalist, arbete med PR, VD i flera företag och ägare till populära Bratt Catering i Stockholm under 70-talet.

Ettan och hennes goda väninna Agneta Nilsson, SWEAs grundare, kom på idén med att skapa en vänförening i Sverige under en lunch som de båda organiserade tillsammans i Stockholm och 1981 skapades SWEA Sverige.

Så småningom utvecklades SWEA Sverige till tre avdelningar; SWEA Stockholm, SWEA Göteborg och SWEA Malmö — allt med hjälp av Ettans enorma arbete, generösa hjärta och stora nätverk.

”Vi ville ta hand om svenska kvinnor, när de flyttade hem. Vi hjälpte till med allt, hitta läkare, bostad etc. och jag hade nog 200 middagar hemma i lägenheten i centrala Stockholm. Det var vansinnigt roligt.”

Ettan Bratt föddes på gården Bratteborg i Småland och vi får lyssna både till Ettans tidiga liv och hur hon träffade sin stora kärlek, Hasse Bratt. Men vi pratar också om hennes långa och entusiastiska engagemang inom SWEA, där Ettan gjorde ett enastående arbete och höll i trådarna under SWEA Sveriges första år. Vi lär oss om återkommande SWEA-aktiviteter såsom den årliga Sverigeresan/Landskapsresan, som siktar på ett landskap i Sverige, samt även Sverigemiddagen, som sker varje sommar, oftast i augusti. (Nästa Sverigemiddag är planerad till 2022 i Malmö.)

Länkar

Följ Ettan & SWEA i sociala medier

På SWEAs webbplats: swea.org/swea-sverige/

Följa på Facebook: facebook.com/SWEASverige

Följa på Instagram: @sweasverige

Följ Ettan Bratt på Facebook: facebook.com/ettan.bratt

Läs mer

Artikel med Etttan Bratt från 2004: arkiv.swea.org/2004/en-av-oss-ettan-bratt/

Läs mer om SWEAs hästprojekt under 25-årsjubileum: swea.org/swea-hastar-25arsjubileum/

Ettan är också mycket engagerad i 1,6 Miljonerklubben som verkar för kvinnors hälsa: 1.6miljonerklubben.com/

Läs mer i SWEAs tidslinje: swea.org/sweas-tidslinje/

Läs mer i SWEA Forum nr 2 2020, sidan 8: yumpu.com/sv/document/read/64995173/swea-forum-2-2020/8

SWEA-poddens team i detta avsnitt

Intervju: Anna Bril (SWEA Stockholm) och Maria Jacky (SWEA Rom)
Redigering: Maria Jacky (SWEA Rom)
Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)

Du kan också lyssna på avsnittet här