Filippa Lagerbäck – Italien Milano

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

Filippa Lagerbäck

Visste du att vi har en svenska, Filippa Lagerbäck, som är TV-stjärna i Italien?

Filippa upptäcktes på Åhléns i Stockholm när hon var bara 13 år. Därefter följde en modellkarriär över hela världen och särskilt i Italien. Och så småningom blev det både medverkan i film och nu sedan femton år tillbaka arbetar Filippa i det populära italienska TV-programmet Che tempo che fa? (översatt ungefär Vilken tid lever vi i?). Nyligen sågs hon sjunga “Broder Jakob” på svenska tillsammans men en annan svensk superkändis, nämligen Zlatan Ibrahimovic när han gästade programmet.

Filippa bor i Italien sedan tjugo år tillbaka och numer i Varese, 15 km norr om Milano, tillsammans med sin italienska make, Daniele Bossari, som hon för övrigt träffade i en TV-show, och deras gemensamma dotter Stella.

Vi samtalar om livet i Italien, kvinnors ställning, arbete, bostad och barnomsorg och jämför med livet hemma i Sverige. Filippa berättar mycket och gärna om hur hon sprider svenska värderingar i Italien som t.ex. att respektera och tillbringa tid i naturen, cykla med mera. Hon har till och med skrivit en bok på italienska om fördelen med att just cykla och nu verkar detta tagit fart även i Italien.

Filippa arbetar också aktivt som Influencer, hon har över 600 000 följare på sitt Instagramkonto @filippalagerback. Där kan man t.ex. läsa om hennes senaste initiativ, #planetfilExperience som syftar till att aktivera människor att komma ut i naturen.

Hur är egentligen modell-livet för en ung person? Filippa berättar om hur det var och hur hon hamnade i sitt nuvarande arbete i italiensk TV. Vi får också ta del av hur mycket SWEA betytt för henne, särskilt efter att hon fick sin dotter. “Det blev viktigt att ha kontakt med svenskor som visste precis hur man vuxit upp och man behövde inte förklara”

Filippa berättar också om skillnader mellan italienska kvinnor och oss svenskor och hur man i Italien t.ex. inte har samma stöd från samhället med barnomsorg etc. Däremot gillar hon italienarnas fokus på familjen och traditionen att man umgås mellan generationerna och visar respekt för äldre.

Länkar

Följ Filippa i sociala medier

@filippalagerback

SWEA-poddens team i detta avsnitt

Intervju: Anna Bril (SWEA Stockholm) och Maria Jacky (SWEA Rom)
Redigering: Maria Jacky (SWEA Rom)
Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)

Du kan också lyssna på avsnittet här