Eva Kumlin – Frankrike Paris

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

EWA KUMLIN — SVENSK KULTURAMBASSADÖR I PARIS

Ewa Kumlin är chef för Institut Suédois i Paris. Kulturhuset, som är Sveriges enda i sitt slag utomlands, är en del av Svenska Institutet. SI är den svenska statliga myndigheten som har i uppdrag att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige.

Ewa, som är utbildad bildlärare från Konstfack, berättar för oss om sin uppväxt i Björbo hemma i Dalarna, livet som medföljande till maken, ambassadören Krister, men också om Institut Suédois, som i år firar 50-årsjubileum med Amitié (vänskap) som tema.

Konst och design går som en röd tråd genom Ewas liv och vi får lyssna till hur hon under tiden i Japan som medföljande initierade och genomförde utställningen ”Swedish Style in Tokyo”. År 2003 mottog Ewa utmärkelsen Årets Svenska Kvinna av SWEA International för sitt arbete med att sprida svensk kultur utomlands.

Ewa Kumlin har genom sitt oerhörda engagemang och med mycket energi under många år verkat för att främja svensk kultur och design såväl i Sverige som utomlands. Hon har initierat och genomfört otaliga projekt i länder som Brasilien, Grekland och Japan. Hon har arrangerat författarkryssningar i Östersjön, Svarta havet och Egeiska havet. Hon har skrivit artiklar och krönikor samt medverkat i radio och TV-program såväl i Sverige som utomlands. Ewa har genom sina insatser aktivt bidragit till att stärka banden mellan Sverige och ett annat land.

Länkar

Följ Ewa i sociala medier

Institut Suédois

Läs mer

Ett urval artiklar om Ewa i pressen

SWEA-poddens team i detta avsnitt

Intervju: Anna Bril (SWEA Stockholm) och Maria Jacky (SWEA Rom)
Redigering: Maria Jacky (SWEA Rom)
Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)

Du kan också lyssna på avsnittet här