SWEA-podden: Ewa Kumlin

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

EWA KUMLIN — SVENSK KULTURAMBASSADÖR I PARIS

Ewa Kumlin är chef för Institut Suédois i Paris. Kulturhuset, som är Sveriges enda i sitt slag utomlands, är en del av Svenska Institutet. SI är den svenska statliga myndigheten som har i uppdrag att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige.

Ewa, som är utbildad bildlärare från Konstfack, berättar för oss om sin uppväxt i Björbo hemma i Dalarna, livet som medföljande till maken, ambassadören Krister, men också om Institut Suédois, som i år firar 50-årsjubileum med Amitié (vänskap) som tema.

Konst och design går som en röd tråd genom Ewas liv och vi får lyssna till hur hon under tiden i Japan som medföljande initierade och genomförde utställningen ”Swedish Style in Tokyo”. År 2003 mottog Ewa utmärkelsen Årets Svenska Kvinna av SWEA International för sitt arbete med att sprida svensk kultur utomlands.

Ewa Kumlin har genom sitt oerhörda engagemang och med mycket energi under många år verkat för att främja svensk kultur och design såväl i Sverige som utomlands. Hon har initierat och genomfört otaliga projekt i länder som Brasilien, Grekland och Japan. Hon har arrangerat författarkryssningar i Östersjön, Svarta havet och Egeiska havet. Hon har skrivit artiklar och krönikor samt medverkat i radio och TV-program såväl i Sverige som utomlands. Ewa har genom sina insatser aktivt bidragit till att stärka banden mellan Sverige och ett annat land.

Ewa har många tankar runt livet utomlands och menar att det är viktigt att inte glömma bort vem man är bara för att man flyttar till en en ny, okänd plats. Istället kan man tänka på ordspråket ”Gräv där du står” och försöka göra det man kan med det man är intresserad av.

Flera utställningar är planerade på Institut Suedois under 2021 bl.a. ”Les Iles” av Karl Dunér, franska kopplingar i möten mellan konst, lyrik och teater. Därefter ”Les Amis”, ett verk där ett tiotal svenska samtida konstnärer gestaltar sin kärlek till Paris och varandra.

Centret, där Ewa och maken även bor i en representationsvåning, huserar i ett vackert 1500-talspalats mitt i de centrala Maraiskvarteren i Paris. Palatset inköptes av Svenska staten med finansminister Gunnar Sträng i spetsen år 1965. Efter en större renovering öppnade Centre Culturel Suédois, som det då hette, i Paris 1971. Vanligtvis har man ca 100 000 besökare varje år men år 2020 och 2021 har man endast kunnat erbjuda digitala utställningar.

Ewa Kumlin är även Kulturråd vid den svenska ambassaden i Paris samt styrelseordförande för Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Länkar

Följ Ewa i sociala medier

Institut Suédois

Läs mer

Ett urval artiklar om Ewa i pressen