SWEA-podden: Ebba Blitz

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

EBBA BLITZ — FRÅN PROGRAMLEDARE TILL FÖRETAGARE I FLORIDA

En del av oss känner nog igen Ebba Blitz från TV-program som När och fjärran och Draknästet, den svenska versionen av det berömda amerikanska programmet, Shark Tank, ett program där entreprenörer fick testa sin företagsidé inför en skoningslös jury.

Men det var efter en retreat på Bali som Ebba och hennes man Fredrik kom på att de både ville se en förändring i livet. Sagt och gjort, på höstlovet 2014 åkte de över med de två barnen till Kalifornien och Silicon Valley för att testa. De bestämde sig på studs för ett hus och den 12 januari 2015 gick flyget över Atlanten till Palo Alto som blev deras hem under de närmaste fem åren. Fredriks bolag, Alertsec, där Ebba nu är VD, var redan etablerat med den övervägande delen av kunderna i just USA, så deras etablering gick via ett s.k. investerar-visum.

Vi pratar även om skolor för barnen, om att vara kvinna i en mansdominerad bransch, amerikanskt jämfört med svenskt både affärsliv och socialt umgänge.

Vi får lyssna till Ebbas barndom hemma i Stockholm med pappa entreprenör och en mamma som var karriärkvinna. Redan tidigt skolades Ebba och systern in i att ta eget ansvar och tjäna egna pengar och Ebba delar historien om när hon sålde varmkorv utanför Berns i Stockholm till sina festande kompisar, för att senare kunna åka till Italien och studera.

Ebba berättar med värme om livet i Palo Alto, om den avslappnade livsstilen och om hur umgänges-klimatet är vänligt och att man hjälper varandra genom den s.k. “pay it forward”-kulturen. Du hjälper andra med introduktioner, tips och råd utan att egentligen få något direkt tillbaka. Men det sprider sig till andra och så småningom blir du själv hjälpt i det fina ekosystemet.

Sedan två år tillbaka är Ebba och familjen, som nu utökats med hunden Nala, bosatta i rena rama motsatsen till Palo Alto, nämligen södra Florida där många lever efter devisen “if you got it, flaunt it”, dvs. om du har något fint så visa upp det.

Länkar

Ta kontakt på LinkedIn

LinkedIn: linkedin.com/in/ebbablitz/

Företag

Alertsec där Ebba är VD: alertsec.com