Barbro Osher – USA San Fransisco

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

BARBRO OSHER — SVERIGES BÄSTA VÄN I SAN FRANCISCO

Barbro Osher är honorär generalkonsul för Sverige i San Francisco, hon är ordförande i sin egen stiftelse The Barbro Osher Pro Suecia Foundation och inte nog med det, hon är även hedersdoktor vid både Göteborgs universitet och Karolinska Institutet och har mottagit medalj av Kungen. Samtidigt är Barbro en av SWEAs allra största välgörare och var med och grundade SWEA San Francisco.

Intresset för Sverige har gått som en röd tråd genom Barbros liv och hennes hjärta klappar varmt för Sverige, svensk kultur och det svenska samhället.

Barbro håller ett högt tempo och varken hon eller maken, Bernard, 94, är intresserade av att trappa ner med sina respektive arbeten. Just nu är hon engagerad i skapandet av The Nordic Center vid University of California, Berkeley som kommer att öppna till hösten 2021 samt det nyligen invigda egna konstgalleriet, The Barbro Osher Gallery på the Nordic Museum i Seattle.

Hon berättar att hon alltid längtar hem till vänner, sin dotter, svenska språket och årstiderna. Men vi samtalar även om den fantastiska staden San Francisco och systerskapet med Sweorna som betytt så mycket för Barbro.

Lyssna på avsnittet här eller där poddar finns.

Länkar

Nordic Center vid University of Berkeley: ies.berkeley.edu/nordic

National Nordic Museum i Seattle: nordicmuseum.org/

Generalkonsulatet i San Francisco: swedenabroad.se/en/embassies/usa-san-francisco/

 

Årets Svenska Kvinna 2004

Barbro Osher sommarpratade 2011 i Sveriges radios P1: sverigesradio.se/avsnitt/56860

SWEA-poddens team i detta avsnitt

Intervju: Anna Bril (SWEA Stockholm) och Maria Jacky (SWEA Rom)
Redigering: Maria Jacky (SWEA Rom)
Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)

Du kan också lyssna på avsnittet här