Monika Ahlberg – Sverige Stockholm

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

Monika Ahlberg

Monika Ahlberg — Med kärlek som ledstjärna

“Glöm inte kärleken i vad du än gör”, hälsar Monika när vi frågar efter hennes livsmotto.

Kärlek till mat, recept och design hittar man verkligen i Monikas vackra kokböcker. Monika har givit ut hela 23 kokböcker sedan hennes första och fortfarande bästsäljare Rosendals Trädägårdscafé kom ut i första upplagan 1994. Genom Medelhavsinspirerade recept, underbara foton och spännande formgivning väckte boken enorm uppmärksamhet och blev startskottet för den kokboks-boom som vi ser ännu idag.

Visste du förresten att det numer ges ut ca 500 kokböcker i Sverige per år? Otroligt eller hur? Och Monika berättar i samtalet med Anna Frick och Anna Bril om hur hon varit med och förändrat hela branschen alltifrån inspirationen till sin första kokbok som hon fick på hotellet Colombe D’Or på franska Rivieran i början av 90-talet.Vi får också ta del av hennes favoritrecept, Monikas basilikasås — “en ljuvligt vacker, grön sås”. Hon kommenterar “Har du en flaska av Monikas basilikasås hemma så kan du bjuda vem som helst på middag.” Receptet avslöjar Monika i avsnittet.

Monika, som har ett förflutet som dansare och även skådespelare, berättar historien om hur hon snubblade in på allt som har med mat och bakning att göra. Hon brukade åka förbi Rosendals Trädgårdscafé och vid ett tillfälle blev hon tillfrågad om att hjälpa till och på den vägen är det.

Numer driver Monika den populära restaurangen Café Monika Ahlberg på Thielska Galleriet i Stockholm. Restaurangen har fått flera utmärkelser såsom Måltidsakademien och Gourmand World Cookbook Awards och senast en 1:a plats i kategorin favoritrestaurang av Stockholms muséer.

Nästa projekt som vi väntar på med spänning blir Monikas Taverna nere på Solkusten i Marbella, Spanien och såklart är hon även på gång med nya kokböcker. Stay tuned!

Länkar

Hitta Monika på webben

Monika rekommenderar särskilt sitt Instagramkonto där hon inspirerar hela tiden.

Instagram: @monikaahlberg instagram.com/monikaahlberg
Facebook: facebook.com/MonikaAhlbergsmat
Hemsida: monikaahlberg.com/

Hitta Monikas kokböcker

Rosendals Trädgårdscafé  Adlibris | Akademi bokhandeln | Bokus | Bokbörsen | Amazon
Monikas vardagsmat Adlibris | Akademi bokhandeln | Bokus | Bokbörsen | Amazon

Thielska Galleriet: thielskagalleriet.se/

SWEA Stockholm: stockholm.sweaarkiv.org/

SWEA Marbella: marbella.sweaarkiv.org/

SWEA-poddens team i detta avsnitt

Intervju: Anna Gustafson Bril och Anna Frick
Redigering: Stina Bergh Palo

Du kan också lyssna på avsnittet här

Apple podcast ikonen

Apple podcast