Marianne Eckerström-Fancelli – Australien Sydney

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

Marianne Eckerström-Fancelli — svenska språkets förkämpe i Australien

– Om någon hade frågat mig om mitt liv när jag var i 20-årsåldern, så hade jag aldrig drömt om att jag skulle bo i Australien – det “fanns inte på min karta” överhuvudtaget.

Så börjar berättelsen om vitala och dynamiska Marianne, som fortfarande vid 80 års ålder bor både i Sydney, där hon arbetar som lärare i svenska språket men också delar av året på Lidingö, norr om Stockholm. Det står dock klart att Mariannes hjärta klappar extra för Sverige och vi blir lyriska när hon beskriver vackra försommar-Stockholms grönska i poetiska termer.

Marianne var en av nyckelpersonerna bakom starten av Svenska Skolan i Sydney för över 40 år sedan – hon brinner verkligen för vårt språk. Efternamnet Fancelli fick hon av en viss italienare som tog privatlektioner i svenska för Marianne i Stockholm i slutet av 60-talet.

På senare år har Marianne även varit en av initiativtagarna till bildandet av Australiens SWEA SAC, Sydney, Adelaide, Canberra som startade år 2019.

Vi samtalar också om vikten av att lära sig flera språk och språkets påverkan från kulturen i ett land, att alltid “se glaset halvfullt”, Covid och röstning i Australien, Tyskland på 60-talet, livet på Italienska landsbygden, och självklart hinner vi med lite tips för dig som vill besöka eller rent av flytta till Australien.

 

Klicka på nedan för att lyssna på avsnittet

SWEA-poddens team i detta avsnitt

Intervju: Anna Bril (SWEA Stockholm ) och Anna Frick (SWEA Washington DC )
Redigering: Anna Bril (SWEA Stockholm)
Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)

Du kan också lyssna på avsnittet här