SWEA för Ukraina – Spanien Barcelona

VÄLKOMMEN TILL SWEA-PODDEN — LIVET SOM SVENSK UTOMLANDS!

Monica Tinggård och Lucy Saitseva

Vi har träffat Lucy Zaitsova från Ukraina som sedan flykten från sitt hemland i februari i år nu arbetar på Beredskapslyftet i Stockholm. Lucy är ensamstående mamma till en treårig pojke och kom till Sverige som flykting tillsammans med sin mamma och sin son strax efter invasionen av Ukraina startade.

I SWEA-podden berättar hon hur det kändes när stridsvagnarna körde in över gränsen till Ukraina och hur hon och den lilla familjen satte sig i bilen och lämnade sitt hem och sitt liv i staden, Kryvyi Rih i centrala Ukraina. Lucy körde till den polska gränsen, där de fick sitta i milslånga bilköer i flera dagar innan de kunde komma in i Polen och senare vidare till Sverige. Ett gripande vittnesbörd.

Monica Tinggård, medlem i SWEA Internationals Donationsgrupp arbetade fram ett förslag för SWEA och berättar om hur man fastnade för Beredskapslyftet, ett initiativ från Novare, som via Ukrainian Professional Support Center hjälper Ukrainska kvinnor med svenska språket och att hitta arbete.
Vi får även tips på hur SWEA-avdelningar kan ordna event för att samla in pengar som kan doneras till Donationsprojekt Ukraina. Deadline den 30:e november.

Till sist samtalar vi med Monica om hennes intressanta liv och hur hon hamnade i Marbella på Spaniens sydkust. Hon berättar bl.a. om när det begav sig i dot.com-kraschen runt år 2000, då hon arbetade för IFS som producerade plattformen för boo.com.

Klicka på nedan för att lyssna på avsnittet

SWEA-poddens team i detta avsnitt

Intervju: Anna Gustafson Bril (SWEA Stockholm) och Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)
Redigering: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)
Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)

Du kan också lyssna på avsnittet här