Katri Gelati – svensktalande advokat i Milano

Jag arbetar som advokat i Milano och är medlemsansvarig i SWEA Milanos styrelse.

I mitt arbete som advokat jobbar jag mest med avtal mellan företag och mellan privatpersoner. De flesta är tysk- eller svenskspråkiga. Men det händer ibland att jag också blir indragen i straffrättsliga ärenden på grund av mina språkkunskaper.

Som italiensk advokat jobbar man som frilansare fast i samarbete med en advokatfirma. Det kräver vårt advokatsamfund för att vi ska vara så oberoende som möjligt. Det blir dock lätt så (särskilt för kvinnor med små barn) att man blir utesluten om man inte presterar och jobbar övertid. Som tur är finns det också advokatbyråer som beter sig rättvis mot sina medarbetare. Men det är ett tufft jobb och en tuff bransch.

Här i Italien börjar alla jobba ganska sent på morgonen. Jag brukar vara en av de första när jag anländer kl. 8:45. Då har jag redan lämnat mina barn på tyska skolan, tagit mig dagens första kaffe, skvallrat lite med andra mammor och promenerat genom ett av Milano finaste kvarter eller en stor park. Jag försöker få så mycket motion det går. Runt 13-13:30 lämnar jag kontoret, hämtar mina barn och kör hem. Ibland händer det att jag jobbar lite till på eftermiddagen eller kvällen, men oftast hinner jag med allt under förmiddagen. Det gäller att prioritera och organisera.

Det jag uppskattar mest med mitt arbete är att hela tiden få nya uppgifter, att få kontakt med nya människor och att försöka lösa deras problem. Det blir aldrig tråkig… eller åtminstone inte så ofta.

Jag har nog inte den mest klassiska advokatutbildningen. Jag har nog inte den mest klassiska advokatutbildningen. Jag pluggade på Milanos Statliga Universitet och under mitt tredje studieår också ett år på Stockholms Universitets juristlinje inom Erasmus- Freemover programmet, som är ett utbytesprogram för studenter inom EU. Därefter jobbade jag en termin som praktikant på en advokatfirma i Stockholm. Sedan jag blev advokat har jag inte varit rädd för att byta jobb när jag har känt att det inte gått åt det håll jag velat eller när jag känt att jag suttit fast och inte längre lärt mig något. Jag har ibland tackat ja till jobb eller uppgifter som känts lite för stora eller svåra, men man lär sig att man kan mer än vad man tror – bara man vågar.

Jag har arbetat på olika advokatbyråer, stora som små, och som in-house lawyer på ett stort företag. Jag har också jobbat på egen hand. I alla roller har jag lärt mig något nytt, både om mig själv och om mitt jobb.

Mitt råd till den som vill arbeta på ett liknande sätt som jurist är att vara flexibel, resa runt och prova på olika saker tills man hittar det som passar bäst. Det här är ett jobb där man behöver erfarenhet, så se till att få vara med när erfarna advokater träffar klienter och att få sitta med vid rättegångar, domstolsförhandlingar, osv. Och var ödmjuk – det finns inga jobb man inte kan lära sig någonting nytt av.

Genom SWEA har jag kunnat hålla kontakten med Sverige, svenska språket och kulturen. Jag älskar att läsa på svenska och SWEAs ”Prosa & Prosecco” bokklubb passar mig alldeles utmärkt. Att kunna svenska i mitt yrke här i Italien är ganska unikt och för mig innebär det att jag är lite extra värdefull inom advokatbyrån jag jobbar på; att kunna erbjuda juridiskt stöd i Italien på svenska är vi nog ganska få som kan.

Jag har ett bra exempel på hur svenska språket påverkat mitt yrkesliv: I maj 2022 var jag hemma och lagade mat när jag fick ett telefonsamtal från en advokatbyrå som jag aldrig hade jobbat med tidigare. De undrade om jag skulle kunna översätta vissa rättshandlingar från svenska till italienska. Jag svarade ja och frågade vad det handlade om. Så småningom fick jag veta att advokatbyrån fått i uppdrag att återuppta ett ”cold case” från 1995, ett mord som skedde i Linköping 1995. En 21-årig flicka, Sargonia Dankha, försvann efter att ha gjort slut med sin mycket äldre och våldsamma kille av italienskt ursprung. Troligen blev hon mördad och hennes kropp hittades aldrig. Mannen blev gripen som enda misstänkt, men släpptes på grund av att Sargonias kropp aldrig hittades. Enligt det svenska rättssystemet kunde man då inte påbörja en process för mord, trots att det fanns starka bevis mot mannen. Familjen har aldrig slutat hoppas på att få rättvisa för Sargonia och kontaktade till slut italienska advokater eftersom mannen flyttade hem till Italien så fort han släpptes i Sverige.

Vi jobbade hårt i tätt samarbete med Åklagarmyndigheten och polisen, både i Sverige och Italien, och till slut häktades mannen i juni 2023 här i Italien. Processen mot honom påbörjades i oktober 2023 och ungefär 40 svenska vittnen ska höras. Vi vet inte än hur utgången blir, men det känns bra att få vara med och hjälpa Sargonias familj. Det har lett till ett väldigt positivt samarbete mellan Italien och Sverige. Vi ska försöka stödja familjen med att samla in pengar genom en galamiddag som planeras i Linköping i januari 2024, och vi ska kontakta så många organisationer, föreningar och företag som möjligt i både Sverige och Italien.

Jag uppskattar att få bidra med min yrkeserfarenhet här i SWEA Professionals blogg. Kanske kunde SWEA Professional till exempel erbjuda webbinarier om hur man lever, jobbar och söker jobb i olika länder, vad man kan förvänta sig som nyinflyttad – eller vad man inte ska förvänta sig. Jag tror att det skulle vara mycket intressant för Sweor som flyttat, eller är på väg att flytta, till ett nytt land.

Jag skulle också kunna bidra med att berätta om familjelivet när man kommer från olika länder och pratar olika språk: själv har jag ju italienska och tyska som modersmål, min man kommer från Västerbotten, Vännäs, och vi bor i Milano. Hemma pratas det mest tyska eftersom mina barn går i Tyska skolan, men också svenska och såklart italienska. Jag byter till engelska när jag är arg, vet inte varför! Så det bli en bra blandning men det ger mina barn en ganska bred kulturbakgrund som de kommer att ha nytta av i livet.

Katri Gelati

email: kagia2002@yahoo.com

 

 

 

 

 

 

Dela