Nina Stemme; Fotograf Tanja Nieman

Årets Svenska Kvinna 2014

Nina Stemme är Årets Svenska Kvinna 2014

Nina Stemme har under flera år utsetts till världens främsta operasångerska. 2013 utsågs hon till världens bästa operasångerska och erhöll det mycket prestigefyllda priset Opera Awards, operans motsvarighet till en Oscar.

Nina Stemme äger en fantastisk röst som hon har utvecklat till en av världens vackraste och mest eftertraktade dramatiska sopraner. Hon sjunger med fulländad teknik, med både bredd och höjd, och har en säkerhet och konsistens som bara kan uppnås genom träning, erfarenhet och en enastående talang. Hon har en sällsynt förmåga att med karisma och stor känslighet nå ut till publiken, och förmår gestalta de mest krävande roller med stor inlevelse och genom sin vackra dramatiska sopran och sin sällsamma förmåga att tolka och förmedla sina rollgestalter.

Juryns motivering

Nina Stemme; Fotograf Tanja Nieman
Nina Stemme; Fotograf Tanja Nieman

SWEA International, Inc. har äran att utse operasångerskan Nina Stemme till Årets Svenska Kvinna 2014. Med sin klingande dramatiska sopran lyfter hon fram Sverige i de allra största operasammanhangen. Nina Stemme äger en sällsynt förmåga att nå ut till sin publik och verkligen fånga den genom sin vackra röst och sin sällsamma förmåga att tolka och förmedla sina rollgestalter. Hon söker alltid efter människan och empatin i varje roll, och lyfter med sin enastående närvaro och stora känslighet fram den för sin publik. Nina Stemme är den svenska kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av idag, ute i världen. Världens vackraste röst är svensk.

Nina Stemme, Tristan und Isolde, Royal Opera House Stockholm, 2004
Nina Stemme, Tristan und Isolde, Royal Opera House Stockholm, 2004

 

Dela