Maria Strömme; Foto: NordForsk/Terje Heiestad

Årets Svenska Kvinna 2016

Maria Strømme, nanoteknikens energidrottning

Maria Strømme, ÅSK 2016Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet och vice preses i Svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, har blivit utsedd till Årets Svenska Kvinna 2016 av SWEA International, Inc. Mottagaren skall vara en kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av i dag ute i världen. Maria Strømme blir SWEAs 25:e Årets Svenska Kvinna sedan 1989.

Maria Strømme blev professor i nanoteknik på Uppsala Universitet 2004, och därmed Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Under många år har hon prisats för sin framgångsrika, tvärvetenskapliga forskning samt sin förmåga att hjälpa allmänheten att förstå nanoteknik. Maria fokuserar på att finna lösningar på mänskliga problem och hennes forskargrupp uppfann det nya porösa materialet Upsalite® vilket blev en världssensation och används bl.a. till att hjälpa kroppen att tillgodogöra sig svårlösliga mediciner.

Att hitta hållbara lösningar för energilagring och energianvändning är ett annat stort intresseområde för framtiden. Idag arbetar Maria Strømmes forskargrupp bland annat med att skapa ett miljövänligt, organiskt batteri med hög effektivitet, som både är böjbart och kan tillverkas på liknande sätt som man idag gör
papper.

”Framtiden finns i nanoteknik” enligt Maria Strømme, som jämför den med data-tekniken på 70-talet.

Researcher Profile / Forskar profile på Uppsala Universitet

Från: http://www.uu.se/forskning/forskarprofilen-maria-stromme/

Maria Strømme på YouTube

 

 

Dela