H.K.H. Kronprinsessan Victoria; Foto: Elisabeth Toll; Copyright Kungl. Hovstaterna

Årets Svenska Kvinna 2021

H.K.H. Kronprinsessan Victoria blir Årets Svenska Kvinna 2021

[ezcol_2third]Vid SWEA Internationals årsmöte meddelades idag att H.K.H. Kronprinsessan Victoria har framröstats till Årets Svenska Kvinna 2021. Denna hedersbetygelse har sedan 1989 tilldelats svenska kvinnor som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av idag i världen.

– Kronprinsessan står för allt som SWEA identifierar sig med, ett nutida, modernt Sverige med öppenhet, inkludering, miljötänkande och omsorg. Egenskaper som vi Sweor för med oss ut i världen i ett globalt systerskap över gränserna, där vi nu välkomnar vår Kronprinsessa, säger Barbro Osher, SWEA San Francsico, som nominerat vinnaren.

Från och med i år kan alla SWEAs tusentals medlemmar både nominera och rösta fram Årets Svenska Kvinna. Det är en förnyelse som mottagits varmt bland Sweorna. Fem fantastiska kvinnor gick vidare till slutomröstning och vinnaren var förstås inte helt oväntad.

Kronprinsessan har låtit meddela att hon är ärad över utmärkelsen.

– Det är extra roligt att det i år är precis tjugo år sedan H.M. Drottning Silvia blev utsedd till Årets Svenska Kvinna. I år blev det vår kära Kronprinsessa, och vi är glada över att kunna ge dessa fantastiska kvinnor och förebilder den hyllning de så väl förtjänar, avslutar Suzanne Langeland Southard, SWEA Internationals ordförande.

Bakgrund

Hennes Kungliga Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland kom till världen den 14 juli 1977 och födseln kungjordes av enkel salut från salutbatteriet på Skeppsholmen. Hon blev Kronprinsessa först 1980 efter att Sverige ändrat successionsord-ningen och infört full kognatisk tronföljd, d v s när det förstfödda barnet ärver tronen oavsett kön.

Hon växte upp på Drottningholms Slott med en ofrånkomlig, viktig uppgift framför sig: att en dag bli Sveriges drottning och statschef. Till detta har hon förstås både fostrats och utbildats, men Kronprinsessans intresse för världen runt omkring henne bottnar i en spontan nyfikenhet som sträcker sig bortom inlärd kunskap. Hennes genuina närvaro och levande engagemang i frågor inom och utanför landets gränser berör och inspirerar både landsmän och världsledare.

Kronprinsessan Victoria är en klar förebild för oss Sweor, men vi är inte ensamma. Hon åtnjuter största förtroende från det svenska folket genom sin okonstlade medmänsklighet, sitt mod och sin klokhet. Med respekt och ödmjukhet inför både tradition och innovation, visar hon att Sverige är ett land att räkna med.

Mer information:

H.K.H. Kronprinsessan Victoria; Foto: Elisabeth Toll; Copyright Kungl. Hovstaterna
H.K.H. Kronprinsessan Victoria
Foto: Elisabeth Toll
Copyright Kungl. Hovstaterna
Dela