Katarina Rönnlund

Katarina Rönnlund: om att starta eget

VÄLKOMMEN TILL VÅR BLOGG OM SVENSKTALANDE KVINNOR MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS!

[ezcol_2third]

Katarina Rönnlund, digital marknadsföringskonsult, Denver

”Scandinavian Channel, vad är det för något? Hmm. Tänk om det är en liten porr-TV-kanal? Äsch, jag söker ändå så får jag se sen.”

Det var så min professionella marknadsförings resa i USA började 1999. Jag hade sett en liten fem-raders jobbannons i dagstidningen. Scandinavian Channel sökte en marketing coordinator.  Det visade sig inte alls vara en porrkanal utan en nystartad kabeltv-kanal i Denver, Colorado, USA; som samarbetade med SVT och de andra fyra nordiska statliga kanalerna. Kabeltv-industrin var mitt uppe i en snabb tillväxt i USA med en otrolig mängd nischade kanaler. Med min svenska bakgrund, mina sex månaders marknadsföringserfarenhet i Sverige och kandidat-utbildning i Media, Kommunikation och Film passade tydligen Scandinavian Channel och jag blev anställd. 

Nu över tjugo år senare så ser jag med tacksamhet tillbaka på de första åren som gav mig möjligheter att arbeta med många olika marknadsföringsprojekt i USA, speciellt ansvaret att bygga upp företagets elektroniska nyhetsbrev och för innehållet på webbsidan – några av de områden jag numera fokuserar på som digital marknadsföringskonsult. Jag har numera inriktat mig på ett annat nisch-område: företag som säljer tjänster eller produkter till hundägare för deras fyrbenta familjemedlemmar. 

Från Starz till att starta eget

Beslutet att starta eget kom efter en mycket stressig jobbperiod under 2013. Mitt dåvarande jobb som Director of Digital Marketing, Original Series, på Starz Entertainment hade blivit för intensivt. Det snabba och krävande tempot gick inte ihop med familj och två unga barn. Det var sena kvällar när jag loggade på för att jobba undan när barnen lagt sig och många helger gick åt till email och våra sociala media kanaler. De TV-serier jag hade ansvaret för att marknadsföra via sociala kanaler och digitalt visades på fredag- och lördagskvällar och det var alltid något som behövdes göra i samband med sändningen. 

Jag har många goda minnen från att ha jobbat med serier som lanseringen av Outlander och Black Sails, men min stora favorit var ändå den råa, blodiga och unika serien Spartacus. Det var på den tiden när Facebook-likes var lätta att få för företag. Under mina år växte vår Spartacus Facebook-sida till över 3 miljoner följare. Ett par minuter efter en post var upplagd hade vi redan tusen reaktioner. Jag hade budget att bygga ut så kallade ”digital experiences” som underhöll fans mellan säsongerna med augmented reality spel, utmaningar, och mycket annat. Det var också under denna tid som jag samarbetade med agenturer som specialiserade sig i Facebook annonsering. Det var en annonskanal som jag blev mycket intresserad av och ett år senare rekryterade jag min första konsult-kund via en pitch att använda Facebook annonser för att växa deras kundkrets.

Efter jag hade sagt upp mig från Starz så bad de mig att komma tillbaka för att täcka för en anställds pappaledighet och därefter blev det en projektanställning på halvtid. Trots det lugnare tempot så var det inte riktigt vad jag ville göra. Jag ville styra själv, jobba direkt med egna kunder. Jag sa upp mig igen och nu började konsult-resan.

6 råd till den som vill arbeta som marknadsföringskonsult

För dig som också vill arbeta som marknadsföringskonsult – eller kanske vilket frilansande som helst – så har jag sex råd:

  1. Tro på dig själv! Ifall andra kan vara frilansare så kan ju du det också. Så mycket i steget att bli konsult är det mindset du har. Jag fick inspiration av en f.d. kollega som börjat köra eget. Vi lunchade och pratade. Genom våra samtal växte mitt självförtroende från ”neej, inte kan väl jag…” till ”så klart jag kan, nu kör jag”.
  2. Fokusera på områden som intresserar dig! Jag älskar hundar och efter ett par år insåg jag att jag kan kombinera min passion och frilansande genom att fokusera på hundföretag som kundkrets. Hitta din nisch. Självklart kan du ändra inriktning när du än vill. 
  3. Du behöver inte kunna allt. Digital marknadsföring är ett brett område. Ingen kan vara expert på allt. Identifiera den eller de kanaler som du är mest intresserad av och erbjud tjänster för att hjälpa företag växa genom de digitala kanalerna.  Jag är tydlig med mina kunder vad jag kan och var andra resurser behövs. Design till exempel. Det är inte min expertis, men jag kan däremot samarbeta väl och ge direktiv till en designer för att nå givet slutresultat.
  4. Det är helt okej – ett måste ibland – att faktiskt avsäga sig kunder som inte passar din arbetsstil. I början kunde jag ta vilken kund och jobb som helst, men fann ibland att jag tyckte arbetet var tråkigt eller att kunden saknade integritet. Då avbröt jag hellre uppdraget än att jobba i en miljö eller med ett projekt som jag inte gillade.
  5. Hitta en grupp av andra professionella konsulter inom ditt område som kan agera bollplank och vara till stöd. Själv gick jag med i Social Media Manager School för att få extra utbildning och var även med i deras fler-dagars retreat där jag fick lära känna Facebook-experten Andrea Vahl. Jag är även med i olika Facebook-grupper med fokus på digital marknadsföring och Zoomar då och då med en kompis som också är konsult. 
  6. Håll dig uppdaterad med de senaste utvecklingarna inom ditt expertområde. Jag lyssnar på podcasts som behandlar digital marknadsföring och får där lära mig det senaste i området, vilket konstant ändras. Ibland får jag nya idéer som jag vill testa, andra gånger bekräftar poddarna att de strategier och taktiker jag använder även fungerar för andra. 

Tid över till SWEA 

När jag inte längre jobbade heltid så fanns tid över att engagera mig mer med SWEA. Jag var med i vår lokala Denver-styrelse och skötte avdelningens webbsida och nyhetsbrev. Det gav mig möjlighet att lära mig mer om WordPress, web plattformen som används, och MailChimp, den email service tjänst vi nyttjade. 

När jag sedan en dag såg att SWEA International sökte ny redaktör för deras elektroniska nyhetsbrev så tänkte jag återigen ”tjaa, varför inte?”. Jag sökte, fick uppdraget, och lärde sedan känna en helt ny sida av SWEA, den stora internationella biten. Det var både stimulerande och roligt. Vi växte till en Kommunikationsgrupp med personer från hela världen som samarbetade å SWEA Internationals vägar med extern och intern kommunikation. Under de åren hade jag även möjlighet att vara med på Världsmötet i Perth 2017, Australien som representant för SWEA Denver, och sedan i Dubai 2019 via SWEA International.  Jag gjorde även två webinarier för SWEA, både praktiska demonstrationer för att lära ut grundkunskaper inom två digitala marknadsföringsområden:

Allt eftersom behövde jag lägga ner mer tid på mina egna, betalande kunder, så blev det dags att säga upp mig från mitt uppdrag igen. Jag har under årens lopp lärt mig hur viktigt det är för mig själv att begränsa mina ansvarsområden. Det var tidigare så lätt för mig att säga ”ja” till alla uppdrag, när jag egentligen borde säga ”nej”. 

Mitt liv som digital marknadsföringskonsult

För mig i dagsläget är arbetet som frilansare perfekt. Jag kan ta det lugnt på morgonen och skjutsa barnen till deras respektive skolor. Vid nio-tiden sätter jag mig framför datorn på hemmakontoret och loggar på. Eftersom jag har ett par olika klienter så brukar jag dela upp dagen så att jag jobbar ett par timmar med varje, lite beroende på deras behov och initiativ just då. De dagar då det känns lite trögare att komma igång säger jag till mig själv ”du kan göra vad som helst under 45 minuters tid, sätt bara igång”. Bara den tanken har hjälpt mig mycket för när jag väl sitter och jobbar så flyter tiden bara iväg. 

Jag ser till att ta en sträckpaus mellan kundprojekten, det blir som en ”reset” inför nästa klient jag behöver fokusera på. En promenad med hundarna eller en färskpressad juice ger mig ny energi. Jag försöker numera förlägga möten till mitt på dagen eller tidig eftermiddag då jag finner att min mest kreativa och produktiva tid är på morgonen och förmiddagen.

I tisdags till exempel, då började jag min arbetsdag med att analysera resultaten från en en-dags ”flash sale” som jag gjort för en e-handelskund. Studerade säljsiffrorna, reflekterade över vilka marknadsföringstaktiker och marknadssegment som hade dragit mer försäljning än andra, noterade det lyft som dagen givet jämförelsevis med en icke-sale dag. Skrev en executive summary av resultaten, la till siffror i ett Google sheet där jag sparar alla deras ”sale” kampanjer, och skrev en utförlig utvärdering av kampanjen för att det ska bli lätt att titta tillbaka på vad som fungerade bra och mindre bra inför nästa gång vi genomför en liknande kampanj. 

Efter lunchen var det dags för månadsmöte med en annan klient. Jag hade förberett agendan i förväg och ögnade igenom den fem minuter innan mötet. En timme senare hade vi gått igenom allt som var planerat under månaden, stämt av status för ett större pågående webbprojekt, och diskuterat nya planer. Jag noterar allt som behövs göras och skriver upp nya ”tasks” i projektsystemet Asana. Skriver ett par snabba emails till vår web-developer och bloggare vardera. Innan jag loggar av för dagen går jag igenom de Facebook annonser jag har för kunden. Svarar på kommentarer och noterar att annonserna fortfarande håller samma kostnad per resultat som tidigare.

På mitten av eftermiddagen blir det dags för hämtning av barn, köra dem hit och dit, fixa middag och varva ner för kvällen. 

Jag lägger in ett yogapass och ett pilates pass per vecka under arbetstimmarna. Det är en viktig prioritering för mig. Just nu ligger ett nytt kreativt projekt och puttrar som jag planerar att ägna en timme åt per dag, under min mest kreativa stund mellan 9-10 på morgonen. Med dessa tydliga gränser så finner jag att jag sällan är stressad längre. Det är underbart!

Tack för att ni läste, 

Katarina Rönnlund


Följ Katarina online

Linkedin   Katarina Rönnlund

https://www.tailwagmarketing.com/

[/ezcol_2third]

[ezcol_1third_end]

 

Katarina Rönnlund

 

 

 

[/ezcol_1third_end]


LÄS OM FLER SPÄNNANDE KVINNOR I BLOGGEN! >>

Dela